Videospeler inladen...

NASA geeft nieuwe foto vrij van "sneeuwman" Ultima Thule

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft nieuwe resultaten van de missie New Horizons voorgesteld op een persconferentie. De ruimtesonde New Horizons heeft een nieuw beeld doorgestuurd van de ijsdwerg Ultima Thule, die zich bevindt op ongeveer 6,4 miljard kilometer van de aarde. De ijsdwerg lijkt op een sneeuwpop en bestaat uit twee samengevoegde objecten, Ultima en Thule. Het is het verste object dat ooit door de mens werd verkend in de ruimte.

Er is een nieuwe foto van de ijsdwerg Ultima Thule vrijgegeven door het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. De ruimtesonde New Horizons zou in principe 900 foto's nemen op enkele seconden op zowat 6,4 miljard kilometer van de aarde. Volgens de NASA bestaat de ijsdwerg uit de twee ronde objecten Ultima en Thule die samengevoegd zijn. 

Maar het is niet duidelijk hoeveel foto's van Ultima Thule al zijn aangekomen en van welke kwaliteit ze zijn. Nooit eerder heeft een ruimtetuig een object bestudeerd dat zo veraf gelegen is.

Uit beelden blijkt het object in de Kuipergordel te lijken op een sneeuwman van 33 op 16 kilometer, aldus NASA. Anderen zagen op basis van de eerste simulaties van de ijsdwerg een ijsdwerg in de vorm een bowlingkegel, een pindanootje of een halter.

De sonde New Horizons blijft in de komende dagen en maanden data en foto's naar de aarde sturen. Binnen de twintig maanden moeten alle wetenschappelijke data binnen zijn over het object dat meer kan leren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

De eigenlijke missie van New Horizons was de eerste gedetailleerde verkenning van de dwergplaneet Pluto en haar manen. Dit gebeurde in 2015, negen jaar na lancering. Volgens de NASA blijft de sonde de ijzige Kuipergordel exploreren tot minstens 2021.

Videospeler inladen...

Meest gelezen