Hasan Minhaj werd bekend met zijn optredens in "The daily show".
2017 Invision

Netflix verwijdert kritische aflevering van "Patriot act" na Saudische klacht

Streamingdienst Netflix heeft een aflevering van de comedyshow "Patriot act with Hasan Minhaj" geschrapt in Saudi-Arabië, na een klacht van de Saudische overheid. In de bewuste episode was er een grap met kritiek op de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Ook was komiek Hasan Minhaj kritisch over de Saudische betrokkenheid bij het conflict in Jemen.

Netflix stelt in een persbericht dat het de artistieke vrijheid wereldwijd steunt, maar dat het nu eenmaal aan de lokale wetten van een land moet gehoorzamen. De vraag om de tweede aflevering van "Patriot act" te schrappen, was wettelijk in orde, klinkt het. Elders in de wereld blijft de bewuste aflevering beschikbaar. Saudi's kunnen ze ook nog altijd bekijken op YouTube. (zie hieronder)

In de episode, die voor het eerst werd vertoond in oktober, bekritiseert de Amerikaanse komiek Minhaj de relatie van de VS met Saudi-Arabië na de moord op journalist Jamal Khashoggi. "Nu zou het een goed moment zijn om onze relatie te herbekijken, en ik zeg dat als moslim en als Amerikaan". Minhaj noemde de oorlog in Jemen "de grootste tragedie onder het regime van bin Salman". Een Saudische overheidscommissie diende vorige maand een klacht in en Netflix verwijderde de aflevering vorige week. The Financial Times berichtte er als eerste over.

Saudi-Arabië scoort erg slecht wat persvrijheid betreft, blijkt uit de lijst van Journalisten zonder Grenzen. Het land maakt voor de klacht gebruik van artikel 6 van de anti-cybercrimewet, waarin staat dat "de productie, voorbereiding, transmissie of opslag van materiaal dat een effect heeft op de openbare orde, religieuze waarden, publieke moraal en privacy verboden is".

Meest gelezen