Oost-Vlaamse bouwfirma verdacht van grootschalige sociale fraude en sociale dumping

Een Oost-Vlaamse bouwfirma wordt verdacht van grootschalige sociale fraude en sociale dumping. Dat zegt de federale politie. Het bouwbedrijf doet al jaren beroep op buitenlandse werkkrachten die vanuit Portugal naar ons land komen. Maar volgens de politie zijn er aanwijzingen dat het in feite om strofirma's gaat.

Twee weken geleden is de politie zowel in ons land als in Portugal binnengevallen op verschillende plaatsen in het kader van een onderzoek naar sociale fraude en sociale dumping. Bij de huiszoeking werden documenten in beslag genomen. Er werden ook een aantal personen verhoord, maar er werd niemand aangehouden. Een Oost-Vlaamse bouwfirma zou immers al jaren beroep doen op buitenlandse werkkrachten. Officieel zouden die in dienst zijn bij Portugese onderaannemers, maar in realiteit zouden die Portugese firma's postbusbedrijven zijn van die Oost-Vlaamse bouwfirma.

Op die manier ontduikt de firma de sociale bijdragen in België en schendt het bouwbedrijf de Belgische arbeidswetten. Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie die de sociale wetgeving wel naleven.

Meest gelezen