Videospeler inladen...

Ridouani (SP.A) en Francken (N-VA) leggen eed af als burgemeester: wat met hun nationale ambities?   

Op deze eerste werkdag van het nieuwe jaar zijn ook de nieuw verkozen burgemeesters aan hun job begonnen. In de provincie Vlaams-Brabant hebben 10 burgemeesters vandaag nog de eed afgelegd. Onder hen voormalig N-VA-staatssecretaris Theo Francken die burgemeester van Lubbeek wordt. En Mohamed Ridouani (SP.A) die Louis Tobback opvolgt als de burgervader in Leuven.

De eedaflegging van Ridouani was enigszins een historisch moment. Hij is de eerste burgemeester van Marokkaanse oorsprong in een centrumstad. En hij neemt de sjerp over van Louis Tobback die Leuven liefst 24 jaar heeft geleid. "Dat zijn inderdaad grote schoenen", aldus Ridouani over zijn voorganger. "Maar ik heb een goeie aanloopperiode gehad als schepen. Ik heb Louis Tobback goed bezig gezien. Ik heb mijn eigen stijl, hij de zijne. Ik voel me er klaar voor."

Ridouani was voor de socialisten een van de weinige lichtpunten, want de SP.A was een grote verliezer bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Leuven is nog de enige centrumstad in hun handen. Mogelijk zal de nationale partijleiding dus aan de mouw trekken van Ridouani voor de federale en Vlaamse verkiezingen van 26 mei. “Ik zal 6 jaar burgemeester zijn”, stelt de nieuwe Leuvense burgervader. “Maar als en cours de route mijn partij mij vraagt om mee verantwoordelijkheid op te nemen, zal ik die niet uit de weg gaan."  

"De kans is groot dat ik ondersteunend op een lijst ga staan, maar mijn prioriteit ligt bij Leuven. We hebben een cumulverbod intern in de partij (SP.A'ers mogen een functie als parlementslid niet combineren met de functie van burgemeester of schepen in een grote gemeente, nvdr.). En ik kies voor Leuven", aldus Mohamed Ridouani in een gesprek met VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal" (lees verder onder de beelden).

Videospeler inladen...

Bij de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant legde vandaag ook Theo Francken de eed af, als burgemeester van Lubbeek. Dat was onvoorzien want na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober had Francken al een vervanger aangeduid. Maar hij neemt zijn ambt effectief op nu de N-VA uit de federale regering is gestapt. Al zal de voormalige staatssecretaris van Asiel en Migratie zich duidelijk ook federaal blijven profileren.

"Ik ben ook Kamerlid, dus je zal me zeker nog horen over nationale thema's. Als ik kijk naar Molenbeek (waar het tijdens oudejaarsnacht op enkele plaatsen tot rellen is gekomen, nvdr.), dan is het debat over multiculturaliteit en het samenleven en integratie nog niet direct weg." Als Francken na de verkiezingen van 26 mei geroepen wordt voor een nationaal mandaat, "zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen op nationaal niveau", klinkt het verder nog. "Maar ik zal altijd achter de schermen aan de Lubbeekse dossiers werken."

Videospeler inladen...

Meest gelezen