Videospeler inladen...

Spaarboekjes zijn opnieuw aangegroeid, ook al levert het amper iets op (en boet u zelfs in aan koopkracht)

De banken hebben vorig jaar opnieuw meer spaargeld zien toestromen op de spaarboekjes. Dat blijkt uit een rondvraag in de sector. Ondanks de magere opbrengst blijven veel Belgen dus kiezen voor de zekerheid van het spaarboekje.

Marktleider BNP Paribas Fortis, inclusief dochterbank Fintro, klokte op 31 december 2018 af op 61,44 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 58,45 miljard euro. Het gaat dus om een stijging met bijna 3 miljard of zo'n 5 procent.

Bij KBC en de Franstalige dochter CBC stopte de teller op 41,95 miljard euro, of 3,43 miljard euro meer dan een jaar eerder. Belfius zag de gereglementeerde spaarboekjes in een jaar tijd met 2,2 miljard euro verdikken tot 38,4 miljard euro.

ING België kende de grootste toename onder de grootbanken. De bank sloot het jaar af op 38,11 miljard euro. Een jaar eerder was dat 30,36 miljard euro. Maar die grote stijging heeft ook te maken met de overname van Record Bank. 

Ook de kleinere banken noteren groei. Zo komt Argenta bijvoorbeeld uit op 24,2 miljard euro, of 1,1 miljard euro meer dan eind 2017.

Tegenstrijdigheid

"We zijn altijd goeie spaarders geweest", zegt Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis. "Maar de laatste jaren sparen we eigenlijk minder. Toch blijft er heel veel spaargeld op die rekeningen staan."

"Het is een beetje een tegenstrijdigheid. Enerzijds voelen mensen zich zeker genoeg om hun geld uit te geven en minder te sparen. Anderzijds gaat de volledige som op het spaarboekje wel omhoog omdat mensen zich toch niet veilig genoeg voelen om te investeren in aandelen of beleggingsfondsen."

Bovendien hebben de beurzen geen al te beste periode achter de rug. "Zeker op het einde van het jaar, vanaf september-oktober, heeft die dalende trend zich enkel versneld. Dat zal wel een van de oorzaken zijn waarom dat totale spaarbedrag nog een stukje hoger is geworden."

De laatste jaren sparen we eigenlijk minder

Koen De Leus, hoofdeconoom BNP Paribas Fortis

Historisch lage rente

Nochtans levert een spaarboekje -net zoals de voorbije jaren- bijzonder weinig op. "De rente blijft historisch laag. Ik denk dat de mensen zich daaraan aangepast hebben. Wij verwachten ook niet dat die tijdens de komende maanden of jaren sterk zal stijgen", zegt De Leus.

"Het spaarboekje blijft een zekerheid, maar wel met een bepaalde kost De rente is minimaal (0,11 procent is het minimum), maar daartegenover staat dat je jaarlijks als gevolg van de inflatie 1 à 2 procent aan koopkracht verliest."

Wat doet u dan best met uw spaargeld? "Als je iets wil doen in je huis, en je hebt voldoende buffer, kan je dat best doen. Het is nu interessant en je ondersteunt er ook de economie mee. Anderzijds moet je diversifiëren. Je houdt best wat cash achter de hand. En op een bepaald moment zal de beurs zo zwaar gedaald zijn, dat er heel wat nieuwe opportuniteiten komen."

We verwachten niet dat de rente in de komende maanden of jaren sterk zal stijgen

Koen De Leus, hoofdeconoom BNP Paribas Fortis

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen