Tentoonstellingen in 2019: van Bruegel en Rembrandt tot Brancusi, Warhol en Haring

Met Bruegel en Rembrandt op het programma kan het tentoonstellingsjaar 2019 al niet meer stuk. Voeg daaraan toe: Frans Hals, Constantin Brancusi, Keith Haring, Andy Warhol, Giorgio de Chirico, René Magritte en Salvador Dali. Onder vele anderen. Alle exposities opsommen kan niet, maar schrijf alvast deze initiatieven in uw agenda. 

Daar is Bruegel weer

Met de onwaarschijnlijke tentoonstelling in Wenen, die nog een grote week loopt, was 2018 sowieso een Bruegeljaar. Daar komt er één bij, nu bij ons.

In het openluchtmuseum van Bokrijk, in Brussel (Hallepoort en Paleis van Karel van Lotharingen), en her en der in het Pajottenland zijn er Bruegel-evenementen. Op 9 september is het overigens precies 450 jaar geleden dat Bruegel stierf in Brussel.   

bpk / Kupferstichkabinett, SMB / Jˆrg P. Anders

Eind februari opent in Bozar in Brussel "Prenten in de eeuw van Bruegel". Met tekeningen en schetsen van de oude meester zelf, van zijn afstammelingen en van tijdgenoten. Pieter Bruegel de Oude was een virtuoos van de tekenkunst en grafiek. Erg boeiend voor wie meer houdt van het kleine subtiele en uiterst gedetailleerde werk, en voor wie graag vergelijkt met de beroemde schilderijen.   

Rembrandtjaar

Nederland staat voor een Rembrandtjaar. De tovenaar met licht en schaduw, de schepper van "De Nachtwacht", zowat het schilderij des vaderlands van onze noorderburen, is op 4 oktober 350 jaar wijlen. Overal in Nederland is er wel iets te doen, vergelijkbaar met Mondriaan 2 jaar geleden. 

Museum "De Lakenhal" in Leiden toont het werk van de jonge Rembrandt. Ook in zijn beginfaze behandelde Rembrandt een veelheid aan onderwerpen: portretten, landschappen, historische scenes... 

In Den Haag, Haarlem, Leeuwarden en Delft tonen belangrijke musea in het najaar werk van tijdgenoten uit de Gouden Eeuw. Maar het zwaartepunt ligt uiteraard in Het Rijksmuseum in Amsterdam dat "Alle Rembrandts" voorstelt, te beginnen half februari. Het gaat om 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten.

In het Rembrandthuis in Amsterdam hangen vanaf februari nooit eerder in de Benelux geziene werken van kunstenaars die geïnspireerd werden door de meester. In het Stadsarchief Amsterdam is de tentoonstelling "Rembrandt Privé" overigens al een maand geleden begonnen. Alle informatie vindt u hier

© RMFAB, Brussels © MRBAB, Bruxelles © KMSKB, Brussel Where the artist is alive or has been dead less than seventy years ago

In het kader van het Rembrandtjaar, en naar aanleiding van de heropening van de Hollandse zalen zetten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel dit voorjaar de Hollandse School in de kijker. "Dutch Spring" brengt familieportretten van Frans Hals en een kabinet met 18e-eeuwse tekeningen. Vanaf 1 februari.

Bernard van Orley, Constantin Brancusi en Keith Haring

Bozar in Brussel laat ons vanaf 20 februari kennismaken met Bernard van Orley. De ietwat vergeten Van Orley is een spilfiguur in de Renaissance bij ons. Als hofschilder kwam hij al jong in het atelier van grote tijdgenoten. Hij dialogeerde met Dürer en Rafaël. Van overal ter wereld komen bruiklenen naar Brussel. Anouk de Clercq en Marie-Jo Lafontaine voegen een hedendaagse invulling toe, geleidelijkaan een traditie in Bozar.  

AP2004

In het najaar ruimt Bozar plaats voor de invloedrijke beeldhouwer Constantin Brancusi (1876-1957), in het kader van Europalia Roemenië, het land dat de eerste helft van 2019 ook voorzitter is van de Europese Unie. Het is de eerste keer dat Brancusi in ons land te bewonderen valt. Er zal ook werk te zien zijn van zijn leermeester Rodin en van Duchamp en Modigliani.  

Bozar rondt het tentoonstellingsjaar af met Keith Haring (1958-1990). Enorme tekeningen, schilderijen, posters, collages en video's zullen een totaalbeeld brengen van de veel te korte, krachtige carrière van de speelse, toegankelijke Amerikaanse leerling van Warhol en vriend van Basquiat. Klik hier voor alle info.  Voor een grote Andy Warhol-expo is het wachten tot november, in La Boverie in Luik: Warhol- The American Dream Factory

Wim Delvoye

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel brengt vanaf half maart recent werk van kasteelbewoner Wim Delvoye. Hij maakte furore met zijn vaak bijtende humor, technologische experimenten en uiteenlopende multidisciplinaire productiviteit. In heel wat objecten en installaties geeft hij commentaar op oer-Vlaamse onderwerpen, zoals glasramen, voetbaldoelen, aardappelen en varkens.  Enkele werken krijgt het publiek voor het eerst te zien.  Een voorsmaakje krijgt u hier

Tuymans in Venetië

Luc Tuymans, een andere Vlaming krijgt eind maart zijn eerste grote kans in Italië, in het Venetiaanse Palazzo Grassi.  De tentoonstelling met 80 werken uit zijn hele carrière heet "La Pelle" en is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Curzio Malaparte. Een werk van Tuymans heet ook zo. De expositie vermengt politieke werken met beelden van het internet met alledaagse onderwerpen.  

20 jaar SMAK

SMAK Gent bestaat 20 jaar en viert dat met een eigenzinnige selectie van 200 werken uit de enorme eigen verzameling. Het motief van de tentoonstelling is het kunstwerk en de kunstenaar, de dieperliggende reden om in Gent een volwaardig museum voor hedendaagse kunst te bouwen om de collectie zichtbaar EN onzichtbaar onder te brengen. Met werk van  Francis Alÿs, Francis Bacon, Marcel Broodthaers, Wim Delvoye,  Berlinde De Bruyckere,  Rinus Van de Velde, Mark Manders, Luc Tuymans, Panamarenko en een flink pak parels van iets minder grote namen. 

Mu.ZEE in Oostende brengt vanaf april een solo-tentoonstelling van Pascale Marthine Tayou, geëngageerde hedendaagse kunstenaar die zowel in Gent als in zijn geboorteland Kameroen werkt.

Het museum voor schone kunsten van Bergen, kortweg BAM, stelt een tentoonstelling voor met werk van de Grieks-Italiaanse surrealist Giorgio de Chirico.  Zijn raadselachtige werk inspireerde Magritte en Delvaux. Midden februari in het BAM. Nog twee surrealistische kleppers:  René Magritte gaat in dialoog met Salvador Dalí in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel, vanaf oktober.

Van eind januari tot begin februari is er opnieuw Brafa in Tour & Taxis in Brussel. Gilbert en George zijn eregasten. Het kunstenaarskoppel maakt  grote in vlakken verdeelde actuele taferelen. Eind februari is er de Museum Night Fever in Brussel, voor wie graag s'avonds laat naar kunst gaat kijken. 

Half maart wordt Tour & Taxis overstelpt door betaalbare kunst in de Affordable Art Fair. Deze tentoonstelling is ideaal om jong talent dat morgen zal doorbreken te ontdekken. Hetzelfde kan tijdens het galerie-weekend in september.  

Chandigarh en Linkeroever

Interessante architectuurtentoonstelling vanaf begin april in het MAS in Antwerpen. De expo legt verbanden tussen Chandigarh, de Indiase stad ontworpen door Le Corbusier in 1935, en Linkeroever. In 1933 nam Le Corbusier deel aan een wedstrijd voor de planning van Linkeroever. Hij wilde er een Cité Radieuse bouwen, zoals er enkele bestaan in Frankrijk. De plannen bleven papier. Klik hier voor meer info. 

Trams, fietsen en auto's

De Brusselse tram bestaat 100 jaar. Dat wordt begin mei gevierd. En Eddy Merckx won een halve eeuw geleden zijn eerste Ronde van Frankrijk. Jef Geys (1934-2018) heeft die Ronde gefotografeerd. Niet de glamour maar de samenhang van het bijzondere en het alledaagse van het wielerleven, de mix van Hoog en Laag. In mei in Bozar.    

De meeste auto's zijn vulgaire hinderlijke commerciële voorwerpen, maar in de loop van de voorbije 120 jaar zijn er toch aardig wat fascinerende ontwerpen getekend, die soms ereplaatsen kregen in kunstmusea. Autoworld Brussel besteedt dit jaar aandacht aan 100 jaar Citroën, mooie en avantgardistische modellen genoeg. Op het einde van het jaar komen Britse auto's aan de beurt.  

Tussenin krijgt de Italiaanse ontwerper Ugo Zagato een expositie. Zagato is niet zo beroemd als Pinin Farina en Bertone, hij zit veeleer op het B-niveau van Frua, Ghia, Michelotti en Vignale. Enkele van zijn creaties voor Alfa Romeo, Lancia en Aston Martin behoren tot het mooiste dat op wielen rijdt, maar Zagato is ook de man van enkele gewaagde en interessante onevenwichtige mislukkingen. Moet kunnen. 

Meest gelezen