Videospeler inladen...

Trump en Democraten bereiken geen doorbraak over shutdown

Bij de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en leiders van de Republikeinen en Democraten over de 'shutdown' in de VS, is woensdag geen doorbraak bereikt. Nancy Pelosi, Speaker van het Huis van Afgevaardigden, kondigde na afloop op een persconferentie aan dat ze donderdag, als de nieuwe Congresleden worden ingezworen, een eigen wetsvoorstel voor de begroting zal indienen.

Maar volgens het Witte Huis is dat voorstel "een losse flodder", want er zijn geen budgetten voorzien voor de bewaking van de grens, klinkt het. De shutdown of het sluiten van een aantal Amerikaanse overheidsdiensten zit al wekenlang geblokkeerd door de eis van Trump om 5 miljard dollar te voorzien voor de bouw van een grensmuur met Mexico.

In het voorstel van de Democraten zou er gewerkt worden met tijdelijke budgetten, tot eind september voor de meeste overheidsdiensten en tot 8 februari voor het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Daardoor kunnen die overheidsdiensten weer opengaan en koopt men nog enkele weken tijd over de kwestie van de grensbewaking.

De fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, riep Trump op om het voorstel te aanvaarden in plaats van met de shutdown de Amerikanen als gijzelaars te nemen. Honderdduizenden federale ambtenaren zitten sinds kort voor kerstmis thuis zonder loon of moeten aan de slag zonder betaald te worden.

Over de duur van deze shutdown zei Trump voor de meeting met de Democraten dat het snel kan gaan, maar het kan ook lang duren. Door de tussentijdse parlementsverkiezingen van november wijzigen de krachtsverhoudingen in het Congres: de Senaat komt vanaf donderdag nog steviger in handen van de Republikeinen, terwijl de Democraten de controle overnemen in het Huis van Afgevaardigden.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen