De Sea-Watch 3 heeft 32 migranten aan boord

Twee boten met 49 vluchtelingen mogen "beschutting zoeken voor de Maltese kust"

Twee schepen van Duitse hulporganisaties, met in totaal 49 migranten en vluchtelingen aan boord, hebben van Malta de toelating gekregen om voor de kust van het eiland beschutting te zoeken tegen het slechte weer.

Het weer op de Middellandse Zee is bijzonder slecht.  Verschillende vluchtelingen en migranten zijn daardoor ernstig zeeziek.  Toch mogen de twee schepen met de 49 vluchtelingen aan boord niet in een Maltese haven aanmeren.  Want Malta weigert, net als Spanje en Italië, de vluchtelingen op te vangen die door Duitse hulporganisaties zijn gered.

Duitsland en Nederland zeggen dat ze in principe bereid zijn een deel van de 49 vluchtelingen op te vangen.  Maar ze stellen een voorwaarde, namelijk dat ook andere Europese landen een inspanning doen.

Intussen meldt ook de Spaanse kustwacht dat ze op de eerste twee dagen van het nieuwe jaar al 401 migranten heeft opgepikt die vanuit Noord-Afrika de zeeëngte naar Spanje probeerden over te steken.

Meest gelezen