Videospeler inladen...

Bijna 300 containers na zware storm in zee bij Waddeneilanden, sommige bevatten giftige stoffen

De zware storm die over Scandinavië trekt, veroorzaakt ook in het noorden van Nederland problemen. Op de waddeneilanden Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog zijn meer dan 250 containers aangespoeld.  Andere zwalpen nog rond in zee. Drie containers bevatten gif.

NOS

De containers zijn afkomstig van de MSC Zoe, dat is één van de  grootste containerschepen van Europa.  Er is op de boot plaats voor meer dan 19.000 containers.  Daarvan zijn er 270 over boord geslagen.  De schuldige?  'Alfrida'.  Dat is de naam die werd gegeven aan de zware storm die vanuit Scandinavië richting het noorden van Nederland kwam. 

NOS

Nederlandse Waddenbewoners massaal aan het 'jutten'

Op de containers die tot nu aanspoelden zitten volgens de NOS auto-onderdelen, gloeilampen, kinderkleding en speelgoed.  Volgens de burgemeester van Vlieland ligt het eiland bezaaid met spullen.  En dus slagen de bewoners en bezoekers van de Waddeneilanden aan het 'jutten', het meenemen van aangespoelde goederen.  Dat is perfect legaal, overigens.  Officieel hebben de aangespoelde goederen geen waarde meer na contact met het zeewater.  Kustbewoners kunnen er alleen maar wel bij varen.

gloeilampen, aangespoeld bij Waddeneilanden - NOS

Toch waarschuwen de lokale overheden.  Het waait nog zo krachtig dat spullen door de lucht kunnen vliegen.  Voorzichtigheid is dus geboden.  Maar vooral: er zijn  ook drie containers bij met een gevaarlijke inhoud.  Er zit gif in, in de vorm van organische peroxide in poedervorm.  Dat wordt ondermeer gebruikt bij de productie van bleekwater.  Dus is het uitkijken voor wie in de buurt is.  Het is nog onbekend of de drie gevaarlijke containers al zijn aangespoeld.  Gesloten containers openmaken is verboden (niet alleen om veiligheidsredenen trouwens)

Vooral Zweden beleven woelige nieuwjaarsdagen

"Er woedt op dit ogenblik een zware storm boven Zeden", twitterde @basiliisk om drie uur vannacht. "Helse rukwinden verwoesten daken,  bomen sneuvelen massaal.  En ik lig hier in bed. Ik luister naar de storm.  Kan niet slapen".

Miljoenen Scandinaven zullen het verhaal van deze dame herkennen.  Alfrida hield niet alleen lelijk huis in Denemarken en Zweden, ook Finland, Estland, Letland, Litouwen en het noorden van Polen kregen het zwaar te verduren.

bekijk hieronder de beelden uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen