Videospeler inladen...

Zware straffen geëist voor 4 gele hesjes die politie bekogelden met stenen

Vier gele hesjes moeten zich vandaag verantwoorden voor de Brusselse correctionele rechtbank. Drie onder hen waren betrokken bij de rellen tijdens de eerste betoging van de gele hesjes, eind november, en één iemand werd een week later opgepakt tijdens een tweede betoging. Bij die rellen werden onder andere twee politieauto's in brand gestoken. Tegen de vier worden celstraffen van één en twee jaar geëist.

Eind november trokken honderden actievoerders van de 'gele hesjes'-beweging door het centrum van Brussel, om te betogen tegen het beleid van de regering. Maar de betoging mondde uit in rellen, waarbij onder meer twee politievoertuigen in brand werden gestoken. Vijf mensen werden toen gerechtelijk aangehouden. Eén van hen moet vandaag al voor de rechter komen op verdenking van weerspannigheid en opzettelijke slagen en verwondingen aan een politieagent. 

Enkele dagen na de betoging kon de Brusselse politie ook twee andere relschoppers oppakken, die allebei stenen zouden gegooid hebben naar de politie. Ook zij verschijnen vandaag voor de Brusselse rechtbank.

De tweede betoging van de gele hesjes, op 8 december, trok zo'n 1.000 actievoerders, maar werd ook ontsierd door relletjes en confrontaties met de politie. In totaal werden 450 mensen administratief aangehouden en 10 mensen gerechtelijk aangehouden. Eén van hen zou met stenen naar de politie hebben gegooid, en ook die man moet nu voorkomen.

Zware straffen gevraagd

Het Brusselse parket vordert zware straffen tegen de vier. Een 37-jarige man riskeert twee jaar cel omdat hij met stenen naar de politie gooide. Daarbij raakte een agent gewond. Het parket had het over "onaanvaardbare feiten". De beklaagde vertelde op de zitting dat hij spijt had en dat het nooit zijn bedoeling was om iemand te verwonden. 

Voor de drie andere verdachten wordt één jaar cel of een strenge werkstraf gevraagd. 

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen