Videospeler inladen...

Aandeel Apple krijgt klappen, Amerikaanse beurzen stevig in het rood

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft in negatieve zin de toon gezet op Wall Street. Apple maakte een stevige koersval na een omzetalarm en verloor tien procent van zijn waarde. Die waarschuwing, als gevolg van de afkoelende Chinese economie, veroorzaakte ook een negatief sentiment op Wall Street.  De Dow Jones-index sloot bijna drie procent lager af.

De beurzen hebben wereldwijd klappen gekregen op 3 januari 2019. Vooral de technologieaandelen hebben het zwaar te verduren gekregen, met als opvallende daler het aandeel van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple, dat tien procent aan waarde heeft verloren. De cijfers over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven van loonstrookverwerker ADP waren wel beter dan verwacht.

De Dow Jones-index sloot 2,8 procent lager op 22.686,22 punten. De brede S&P 500-index zakte 2,5 procent tot 2.447,89 punten en technologiegraadmeter Nasdaq daalde 3 procent tot 6.463,50 punten.

Het verlies van Apple werd veroorzaakt door de bekendmaking van het bedrijf dat de omzet over het afgelopen kwartaal aanzienlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht, vooral door een tegenvallende vraag naar iPhones in China. De economische groei in China zwakte sterker af dan Apple had verwacht. Ook had de Amerikaans-Chinese handelsoorlog negatieve gevolgen. Verschillende zakenbanken verlaagden hun koersdoel voor het bedrijf. Toeleveranciers van Apple als Cirrus Logic, Lumentum, Qorvo, Skyworks Solutions en Broadcom leverden tot 10,7 procent in.

De schade op de Brusselse beurs viel goed mee. Er kon ook geen winst geboekt worden, maar de Bel20-index zakte tegen het sluiten van de handel slechts 0,05 procent in het rood bij een slotnotering van 3.221,50 punten.

Meest gelezen