Videospeler inladen...

Algen veroorzaken geurhinder in Antwerps kraantjeswater

Heel wat Antwerpenaren klagen over reukhinder als ze leidingwater gebruiken. De Antwerpse watermaatschappij Water-link krijgt er heel wat klachten binnen over de geurhinder en ook over een grond- of metaalsmaak. De klachten komen vooral uit Antwerpen, Edegem, Hove, Mortsel en Zwijndrecht.

Watermaatschappij Water-link heeft sinds vanmorgen heel wat klachten binnengekregen over geurhinder in het Antwerpse kraantjeswater. Boosdoener is 'cryptomonas', een alg die in het water zit waar Water-link drinkwater van maakt.

"We hebben te maken met een natuurfenomeen", zegt Johan Cornelis van Water-link. "Er is op dit moment een algenbloei op het Albertkanaal, de bron van waaruit wij drinkwater maken. Het water wordt gezuiverd maar er blijven kleine restanten in het water."

"Geen gevaar voor de volksgezondheid"

Water-link bevestigt wel dat er geen problemen zijn voor de volksgezondheid. "Het drinkwater blijft voldoen aan alle wettelijke normen", zegt Johan Cornelis. "Er is geen probleem voor het gebruik er van. De organische reststoffen in het net zijn onschadelijk en niet toxisch."

De klachten komen vooral uit Het Zuid, Antwerpen Centrum en de gemeenten Edegem, Hove, Mortsel en Zwijndrecht. Mensen ervaarden er een grond- of een metaalsmaak en merkten een lichte verkleuring van het water.

Bij Water-link bekijken ze wat ze aan de situatie kunnen doen. Maar Johan Cornelis verwacht dat de situatie nog enkele dagen zal aanhouden. "De weersomstandigheden voor de algen zijn nu optimaal. Ze gedijen goed bij lage temperaturen en zonlicht."

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen