Videospeler inladen...

Tegenslag voor Ocean Cleanup: uiteinde losgeraakt, plasticvanger moet binnen voor reparatie

Ocean Cleanup, het project dat plastic in de zeeën wil opkuisen, ligt stil. Na minder dan drie maanden plastic vangen in de Stille Oceaan moet de installatie voor reparatie aan wal worden gebracht omdat een 18 meter lang uiteinde van de drijvende plasticvanger is losgekomen. 

De grote plasticvanger van Ocean Cleanup kampt met kinderziekten. Eind vorig jaar bleek dat het systeem van Nederlander Boyan Slat te langzaam vaart om het verzamelde plastic vast te houden. 

Nu is er een nieuwe tegenslag: er is een achttien meter lang uiteinde losgekomen van de plasticvanger. Die bestaat uit een 600 meter lange boei waaronder een soort gordijn hangt dat tot drie meter diepte in zee het plastic afval moet tegenhouden. 

Aan het linkeruiteinde van die grote boei is nu dus een stuk van 18 meter losgekomen, zoals aangeduid is op onderstaande afbeelding:

Materiaalmoeheid

Materiaalmoeheid en sterke plaatselijke belasting zijn de vermoedelijke oorzaken van het defect aan de plasticvanger. De installatie ligt nu stabiel in het water. Voor de bemanning van het begeleidende schip, het milieu en het scheepvaartverkeer is er geen risico, zegt de organisatie.

De installatie is in september vanuit de baai van San Francisco naar een plasticrijk gebied in de Stille Oceaan gesleept. De operaties begonnen om 17 oktober.

Al snel bleek dat de installatie  het ingezamelde plastic niet kon vasthouden. De aanstaande reparatie zal ook dit probleem oplossen. Hoelang de werken gaan duren weet men nog niet, zegt woordvoerder Jan van Ewijk. 

De Maersk Transporter, het schip dat de installatie begeleidt, heeft op dit moment zo'n 2 ton plastic aan boord, wat de afgelopen weken werd verzameld. Dat is maar een peulschil, want er wordt verwacht dat de plasticvanger wekelijks een ton plastic zal "oogsten".

(Lees verder onder de tweet.)

Tegenslagen

"We zijn natuurlijk teleurgesteld omdat we hoopten langer op zee te blijven om meer data te verzamelen over de werking van het systeem en omdat dit een extra probleem is dat moet worden opgelost", laat Ocean Cleanup in een persbericht weten. 

"Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat tegenslagen zoals deze onvermijdelijk zijn wanneer je zo snel met nieuwe technologie pioniert", aldus de organisatie.  De organisatie maakt zich sterk dat de problemen oplosbaar zijn en dat het grote opruimsysteem, waar de eerste installatie deel van uitmaakt, dit jaar operationeel zal worden.

Documentaire

In onderstaande documentaire  die de VPRO en "Terzake" eind vorig jaar uitzonden, was al te zien dat dat Boyan Slat en zijn team bij de opstart van Ocean Cleanup rekening hielden met mogelijke tegenslagen. 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen