Videospeler inladen...

Beelden treinramp Buizingen duiken op in thriller op Netflix

Beelden van de treinramp in Buizingen zijn opgedoken in een thrillerfilm die te zien is op Netflix. De NMBS en de nabestaanden zijn daar niet over te spreken en zeggen dat ze niet op de hoogte waren. De NMBS bekijkt of het stappen kan ondernemen tegen de Amerikaanse streamingdienst. 

Het gaat om de film "Death Note", een Amerikaanse thriller. Op een bepaald moment leest een nieuwsanker een bericht voor van vijf kartelleden die zich voor een trein hebben geworpen. Daarvoor worden echte luchtbeelden gebruikt van de treinramp in Buizingen in 2010.

Het is niet duidelijk of de streamingdienst Netflix daar ook toestemming voor had. Sowieso waren de NMBS en de nabestaanden en slachtoffers niet op de hoogte. 

"Getuigt van weinig respect"

De NMBS bekijkt of ze stappen kan ondernemen tegen Netflix. "Er moet sowieso een reactie komen", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. "Er is bij ons geen toestemming gevraagd. Een reactie is op zijn plaats, al is het maar uit respect voor de slachtoffers van de treinramp en iedereen die erbij betrokken was, ook het personeel van de NMBS en de hulpverleners."

"Het was voor ons even schrikken", zegt Temmerman nog. "Ze gebruiken de beelden om eender welk ongeval te illustreren. Ook voor al de nabestaanden is het schrikken als je gewoon een film zit te kijken en plots geconfronteerd wordt met die beelden. We bekijken nu welke reactie we kunnen geven."

Ook de VRT heeft van Netflix nooit een aanvraag gekregen om beelden van de treinramp te mogen gebruiken. "Een formele vraag via officiële weg is er nooit geweest, laat staan dat we daarvoor onze toestemming hebben gegeven", zegt woordvoerder Hans Van Goethem. "Het is voorlopig trouwens niet onduidelijk of het effectief om VRT-beelden gaat. Misschien zijn het beelden van een persagentschap, of van een andere zender."

"Schandalig"

Eén van de slachtoffers die de treinramp in Buizingen overleefde is Anita Mahy: "Ik vind het schandalig. Het gaat om een fictieve horrorfilm en daarin worden beelden gebruikt voor een effectief gebeurde treinramp. Dat getuigt van weinig respect voor de mensen die in de trein zaten en het overleefd hebben, en ook voor de rouwende families. Het is onaanvaardbaar, ik zal er alles aan doen om daar tegen in te gaan."

Bij de treinramp in Buizingen kwamen 19 mensen om het leven, 310 raakten gewond. Op 8 januari start het proces. 

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen