Videospeler inladen...

Blauwe smurrie op strand van De Panne is smeermiddel

De blauwe smurrie die gisteren is aangespoeld op het strand van De Panne blijkt lagervet te zijn van het type EP2 lithium. Dat is een smeermiddel voor machines. Het goedje is niet erg giftig, maar kan schadelijk zijn bij langdurig contact.  De brandweer zone Westkust zal de smurrie vrijdag verwijderen.

Lithium lagervet EP2 is een universeel smeermiddel dat zowel door bedrijven als particulieren wordt gebruikt. Het goedje is niet schadelijk bij gewoon gebruik, maar kan wel irritatie veroorzaken bij langdurig contact. Volgens de productinformatie heeft het inslikken van kleine hoeveelheden "waarschijnlijk geen schadelijke gevolgen". Wat de schadelijkheid voor het zeeleven betreft, is niet zoveel bekend. Alleen dat het product op het water blijft drijven en de zuurstofbalans in het water verstoort.

De brandweerzone Westhoek zal in ieder geval de smurrie vrijdag opruimen.  Ondertussen loopt nog altijd een onderzoek naar de herkomst van de verontreiniging. Waarschijnlijk gaat het om een ladingverlies van een schip. Woensdagmiddag spoelde het goedje aan op het strand van De Panne en trok een blauw spoor ter hoogte van het Pierre Bortierplein tot aan het Franse Bray-Dunes.

Videospeler inladen...

Meest gelezen