AFP or licensors

Burgemeester Napels gaat in tegen eigen regering: "Laat vluchtelingen maar komen"

"Ze zijn welkom. Laat de Sea-Watch 3 maar aanmeren in onze haven." Het zijn woorden van Luigi de Magistris, de burgemeester van Napels.  Het is een welkomstboodschap voor de migranten op een schip dat geen enkel land wilde ontvangen. Daarmee steekt de Magistris zijn middenvinger op naar de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini.

De Sea-Watch 3, een schip dat onder Nederlandse vlag vaart, dobbert nu al twee weken rond op de Middellandse Zee. Aan boord: 22 migranten, of vluchtelingen, uit diverse Afrikaanse landen. Ze zijn voor de kust van Libië opgepikt door een Duitse hulporganisatie.  Sindsdien doolt het schip rond.  Italië, Spanje en Malta houden hun havens dicht voor de Sea-Watch 3 en zijn passagiers.

Nederland (het schip vaart onder Nederlandse vlag) en Duitsland (de hulporganisatie die de vluchtelingen oppikte is Duits) verklaarden een deel van de vluchtelingen te willen opnemen "op voorwaarde dat ook andere Europese staten een deel van de last op zich nemen."  Dat is tot nu dus niet gebeurd.

Een dikke vinger richting Salvini

Tot Luigi de Magistris, de linkse burgemeester van de Zuid-Italiaanse havenstad Napels, zich vanmiddag met de zaak ging bemoeien.  Door te beweren dat de boot wel degelijk welkom is in de haven van Napels.  De Magistris gaat daarmee lijnrecht in tegen de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini (van de rechtse Lega Nord), die eerder zei dat er geen schepen met vluchtelingen meer mogen aanmeren in Italiaanse havens.

Vaar naar onze stad.  Jullie zullen zich zeker welkom voelen in onze haven

Luigi de Magistris, burgemeester van Napels

In zijn boodschap aan de Sea-Watch 3, de bemanning en de passagiers, verwijst de Napolitaanse burgemeester naar zijn politieke tegenstanders die in de nationale Italiaanse regering zitten. "Mocht de Italiaanse regering jullie  beletten de haven binnen te varen, liggen er twintig schepen klaar om jullie aan boord te nemen en veilig aan land te brengen."

Meest gelezen