Belga

Celstraf voor koppel uit Lier dat kinderen mishandelde en ondervoedde

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft twee ouders uit Lier schuldig bevonden aan het mishandelen van hun kinderen. De baby van twee maanden oud werd met een dubbele schedelbreuk naar het ziekenhuis gebracht, de dochter van anderhalf bleek ondervoed en emotioneel verwaarloosd. De vader kreeg een celstraf van vier jaar, de moeder kreeg twee jaar met uitstel omdat ze niet ingreep.

De oudste dochter van het koppel - het meisje is anderhalf jaar oud - was een tijd terug ondervoed en apathisch. Het kind bleek niet de nodige zorgen te krijgen. En ook de jongste dochter, van amper twee maanden oud, werd met een dubbele schedelbreuk naar het ziekenhuis gebracht. De ouders konden daar toen geen aanvaardbare uitleg voor geven. 

Ze moesten zich later verantwoorden voor de rechter in Mechelen, op verdenking van het onthouden van voedsel en verzorging van beide kinderen. Daar gaf de vader toe nogal bruut met de baby om te gaan. Hij gooid ze hardhandig op het verzorgingskussen, waarbij ze al eens met haar hoofdje tegen de muur stootte. Hij was ook eens tegen een deurstijl gelopen, waarbij ook de baby die deurstijl raakte, en er werden ook oudere verwondingen vastgesteld bij het kind. Zo had ze een hersenvliesbloeding gehad en verschillende kneuzingen aan romp en ledematen. De oudste dochter was bleek door eenzijdige voeding en was emotioneel verwaarloosd. Maar de moeder lachte de beschuldigingen weg. Zij stond bijgevolg ook terecht voor schuldig verzuim.

De moeder krijgt nu twee jaar cel met uitstel. De vader krijgt een effectieve celstraf van vier jaar. Hij stond ook nog terecht voor opzettelijke slagen en verwondingen met blijvende arbeidsongeschiktheid, aangezien zijn jongste dochter een blijvend anatomisch letsel aan de hersenen overhoudt aan zijn handelingen. Omdat men vermoedt dat de man zich aan zijn straf zal proberen te onttrekken, werd de onmiddellijke aanhouding uitgesproken.

Meest gelezen