Videospeler inladen...

Democrate Nancy Pelosi na acht jaar opnieuw "machtigste vrouw in Amerikaanse politiek"

Tijdens de openingszitting van het nieuwe Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in Washington is de Democrate Nancy Pelosi (78) aangesteld als parlementsvoorzitter. Het voorzitterschap van het Huis is de belangrijkste politieke functie in de VS na de president en de vicepresident. Na de tussentijdse verkiezingen van november vorig jaar hebben de Democraten opnieuw de meerderheid in handen van het Huis van Afgevaardigden.

In de Verenigde Staten is de openingszitting van het nieuwe Huis van Afgevaardigden gehouden in het Capitool. Na de tussentijdse verkiezingen van november vorig jaar hebben de Democraten de meerderheid in de Amerikaanse Kamer heroverd op de Republikeinen.

De Democratische politica Nancy Pelosi (78) is voor de tweede keer in haar carrière aangesteld als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ze kreeg een meerderheid van de parlementsleden in het Huis achter zich. Pelosi was van 2007 tot 2011 al voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. 

Toch was de weg naar het voorzitterschap niet zonder hindernissen voor de 78-jarige Pelosi. In november opperden enkele Democraten in het Huis nog dat het tijd werd voor een jongere kandidaat. Met haar aanstelling wordt Pelosi de machtigste vrouw in de Amerikaanse politiek. Het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden is na de president en vicepresident, de machtigste politieke functie in de VS.

Nu het Huis van Afgevaardigden opnieuw een Democratische meerderheid heeft, wordt het moeilijker voor de Republikeinse president Donald Trump om zijn beleid door het parlement te krijgen. In de Senaat hebben de Republikeinen nog steeds een meerderheid.

Nancy Pelosi neemt de hamer van de parlementsvoorzitter in ontvangst.

Videospeler inladen...

Nancy Pelosi: "Ons land beleeft een historisch ogenblik"

Videospeler inladen...

Meest gelezen