Dora van der Groen herleeft op het grote scherm, regisseur Debrauwer: "Een must voor elke fan van de Vlaamse film"

Vandaag start de filmcyclus "Dora van der Groen" in CINEMATEK in Brussel. Nog tot 13 februari kunt u zowat alle films waar actrice Dora van der Groen ooit in meespeelde opnieuw bekijken op groot scherm. Lieven Debrauwer, regisseur van "Pauline en Paulette", is alvast enthousiast. 

Dora van der Groen speelde tijdens haar carrière in tal van series en films, waaronder "Villa des roses", "De vlaschaard" en andere klassiekers. Redenen genoeg voor CINEMATEK om die filmbanden uit het archief te halen, en opnieuw te tonen op het grote scherm in Brussel. Nog tot 13 februari kunt u zo bijna alle films waar van der Groen ooit in meespeelde opnieuw bekijken in goede kwaliteit. 

Regisseur Lieven Debrauwer werkte verschillende keren samen met Dora van der Groen. Hij voelt zich vereerd dat niet alleen "Pauline en Paulette", maar ook zijn eerste kortfilm "Leonie" getoond zal worden in CINEMATEK, vertelde hij in "De Ochtend" op Radio 1. Ook vandaag is van der Groen nog altijd belangrijk voor hem.

Na onze eerste ontmoeting riep ze "nu zijn we verbonden met elkaar". En dat klopte

Lieven Debrauwer, regisseur

"Ik was net afgestudeerd aan de filmschool in Brussel in '91, toen ik een brief schreef aan Dora van der Groen om te vragen of ze wilde meespelen in "Leonie", mijn eerste kortfilm", haalt Lieven Debrauwer herinneringen op. "Dat was voor mij ook allemaal nieuw, ik had nog nooit een actrice van dat kaliber persoonlijk ontmoet." 

"En zo zat ik een jaar later ineens met haar te lunchen op de vrijdagmarkt in Gent, en na die ontmoeting gaf ze me een kus. Toen ze wegwandelde, zwaaide ze en riep: "nu zijn we verbonden met elkaar!". Dat dat bleek nog te kloppen ook", lacht Debrauwer. "Die vier opnamedagen waren veel te kort, en dus ben ik een film beginnen schrijven om langer op de filmset te kunnen staan met Dora. Dat werd Pauline en Paulette, en de rest is geschiedenis."

Bij de andere films die tijdens de cyclus te zien zijn, stipt Debrauwer de openingsfilm aan: "Ik heb "Minder dood dan de anderen" van regisseur Frans Buyens in de cinema gezien in '92 en vond het toen al een heel aparte film. Heel emotioneel, met prachtige vertolkingen van Senne Rouffaer en Dora van der Groen.

"Het is volgens mij een vergeten parel van de Vlaamse film. Het is een heftig verhaal, maar wat die twee acteurs doen is gewoon onvergetelijk. Dat moet iedere fan van Dora van der Groen, zelfs elke fan van de Vlaamse film, gezien hebben", besluit Lieven Debrauwer. "Sommige van die films zijn ondertussen misschien wat gedateerd, of je merkt dat ze gemaakt zijn met een klein budget. Maar toch blijft het de moeite, als je geraakt bent door een film waar het verhaal goed van is, en de vertolkingen onvergetelijk."

Beluister hier het volledige interview met regisseur Lieven Debrauwer in "De Ochtend":

De filmcyclus "Dora van der Groen" loopt van 3 januari tot 13 februari in CINEMATEK in Brussel.

Meest gelezen