Duitse duikboot uit WO I doemt op uit het zand nabij Cap Blanc-Nez

Op het strand van Wissant nabij Cap Blanc-Nez in Frankrijk is een Duitse duikboot uit WO I tevoorschijn gekomen. Het gaat om een vaartuig dat in de zomer van 1917 vastliep en daar sindsdien is blijven liggen.

Twee grote brokstukken van 3 tot 4 meter en van 10 meter lang: die liggen sinds enkele dagen bloot op het strand van Wissant, een gemeente tussen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez in het noorden van Frankrijk. Ze horen toe aan de duikboot UC-61, een vaartuig dat Duitsland tijdens WO I inzette.

De lokale gids Vincent Schmitt heeft de resten tijdens een wandeling opgemerkt. Ze bevinden zich op zowat 150 meter van de duinen. "Het was indrukwekkend", vertelt hij aan La Voix du Nord. "Enkele maanden geleden had ik al gezien dat wat rommel uit het zand stak, maar nu was het wrak duidelijk zichtbaar."

Het verhaal van de UC-61 begon in 1916. Dat jaar nam het Duitse leger een hele resem duikboten in gebruik met als doel bevoorradingsschepen tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk tot zinken te brengen. Dat deden ze door mijnen te plaatsen of door torpedo's af te vuren.

In de nacht van 25 op 26 juli 1917 was de UC-61 met een lading mijnen op weg naar de haven van Boulogne-sur-Mer. Boven het Kanaal hing een dichte mist en even over 4.20 uur liep het mis: de duikboot voer te dicht tegen te kust en liep vast in het zand.

De 25 bemanningsleden konden de UC-61 veilig verlaten, maar niet zonder bommen in de cabine op scherp te zetten om de duikboot op te blazen. Intussen had de Franse douane een detachement van het Belgische leger op de hoogte gebracht dat met 40 mannen ter plaatse kwam.

Terwijl zij de bemanning krijgsgevangen namen, ontplofte de UC-61. Korte tijd later bombardeerden de geallieerden de duikboot om de overgebleven springstof binnenin te neutraliseren. Hierna kocht een inwoner van Wissant het wrak op om er alle koper en brons uit te halen en te verkopen. Sindsdien is het wrak onaangeroerd blijven liggen.

Het is niet de eerste keer dat de resten van de UC-61 uit het zand opdoemen. Dat gebeurde al enkele keren eerder als gevolg van de getijdenwerking en zandverplaatsingen. Die liggen ook aan de basis van de nieuwe verschijning.

Wandelaars kunnen het wrak momenteel nog met eigen ogen aanschouwen, al houden ze beter enige afstand. Hoe lang het deze keer zichtbaar blijft, is niet duidelijk.

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen