AFP or licensors

Ierland vraagt noodhulp aan EU bij harde brexit

Als het Britse Lagerhuis over twee weken het akkoord niet goedkeurt dat eerste minister Theresa May gesloten heeft met de Europese Unie, riskeert de Ierse economie een zware klap. De Ierse regering vraagt dat de Europese Unie het land in dat geval financieel zou bijspringen.

Rampzalige gevolgen

Vooral de Ierse landbouwsector is afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk: maar liefst tachtig procent van de uitvoer van landbouwproducten is bestemd voor de Britse markt. Als Theresa May er niet in slaagt haar bexitakkoord in de week van 14 januari door het Lagerhuis te loodsen, dreigen rampzalige gevolgen voor de Ierse economie.

Een nederlaag voor Theresa May is niet denkbeeldig. Haar ontwerpakkoord blijft heveige weerstand oproepen bij de Conservatieve parlementsleden, en ook de Noord-Ierse DUP, die May gedoogsteun verleent, heeft al gezegd dat ze het akkoord niet zal goedkeuren.

Speciale subsidies

De Ierse minister voor Landbouw hoopt  '"dat het gezond verstand zal zegevieren", maar tegelijkertijd geeft hij toe dat een harde brexit waarschijnlijk wordt. Daarom hoopt hij dat zijn Europese ambtsgenoten in april op een vergadering in Luxemburg de speciale Europese subsidies voor Ierland zullen goedkeuren.

Meest gelezen