Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Congolese president Kabila blijft in presidentieel paleis wonen

De Congolese president Joseph Kabila wil van geen wijken weten.  Toch niet letterlijk. Ook na de verkiezing van zijn opvolger blijft Kabila in het presidentiële paleis wonen, omdat het naar eigen zeggen zijn eigendom is.

Kabila (48) werd president na de moord op zijn vader en voorganger, Laurent-Désiré Kabila.  Dat was in 2001.  Twee keer won Kabila junior (althans officieel) de verkiezingen, namelijk in 2006 en 2011.  Volgens de Congolese grondwet is een derde ambtstermijn voor een president uitgesloten. Dus moet Joseph Kabila de macht overdragen aan een opvolger, na de verkiezingen van vorige zondag.

Maar dat betekent volgens Joseph Kabila niet dat hij ook letterlijk zal verhuizen. Volgens een Congolese nieuwssite (actualité.cd) beweert Kabila dat het paleis zijn privé-eigendom is, "verworven via de erfgenamen van wijlen president Mobutu." Zijn opvolger moet dan maar zijn intrek nemen in de residentie waar de Congolese premier op dit ogenblik woont, vindt Joseph Kabila.

Meest gelezen