AFP or licensors

Kopstuk Franse "gele hesjes" opgepakt in buurt van Champs-Elysées, intussen vrijgelaten

Eric Drouet, een van de bekendste figuren van de "gele hesjes"-beweging in Frankrijk, is woensdag opgepakt door de Franse politie in de buurt van de Champs-Elysées in Parijs. De man wordt ervan verdacht een manifestatie georganiseerd te hebben zonder toelating, zo bevestigt het parket van Parijs. Een dag later is hij vrijgelaten. "Dit is een politieke arrestatie", reageerde Drouet.

Volgens een politiebron werd Drouet rond 21 uur gisterenavond opgepakt in de buurt van de place Concorde, terwijl hij zich naar de Champs-Elysées begaf. Hij zou er samen met anderen hebben afgesproken om te manifesteren. Eerder op de dag postte hij nog een video op Facebook, waarin hij opriep om "een actie" te houden op de wereldberoemde boulevard.

Maar volgens de advocaat van Drouet zou die laatste met vrienden hebben afgesproken, toen hij enkele "gele hesjes" tegenkwam. "Het is een ongerechtvaardigde aanhouding. Het is een praktijk uit andere landen en van andere tijden", zei de advocaat.

Donderdagavond werd Drouet opnieuw vrijgelaten. Drouet omschrijft zijn arrestatie en het onderzoek naar hemzelf als "een puur politieke actie".

Drouet werd op 22 december ook al een keer opgepakt, wegens verboden wapendracht. Daarvoor moet hij zich op 5 juni verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

De linkse politicus Jean-Luc Mélenchon veroordeelde in een tweet de nieuwe arrestatie van Drouet. Hij had het over "machtsmisbruik".

Meest gelezen