Nederlandse koninklijke familie laat Rubens veilen

"Naakstudie van een jongeman met geheven armen" van Peter Paul Rubens wordt door veilinghuis Sotheby's te koop aangeboden. De tekening, een voorstudie voor het schilderij "De kruisoprichting" dat in Antwerpen hangt, komt uit de collectie van de vroegere Nederlandse koning Willem II. Geschatte waarde: 2,5 tot 3,5 miljoen dollar.

Op 30 januari biedt Sotheby's in Londen en New York een aantal bijzondere kunstvoorwerpen aan: dertien tekeningen van oude meesters en voorts Chinees porselein, serviesgoed, glaswerk van Lalique en zilver. Het topstuk is een tekening van Peter Paul Rubens in zwart en wit krijt op papier, "Naaktstudie van een jongeman met geheven armen", waarvoor Sotheby's een opbrengst van 2,5 tot 3,5 miljoen dollar verwacht. 

Eigendom van een prinses

De kunstschatten stammen uit de verzameling van de Nederlandse koning Willem II (1792-1849) en zijn echtgenote Anna Paulowna, de dochter van de Russische tsaar. De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst en Sotheby's willen niet zeggen wie precies de werken te koop aanbiedt. In de catalogus van de Londense veiling staat "eigendom van een prinses".   

Studie voor "De kruisoprichting"

Het topstuk is een tekening van Peter Paul Rubens (1577-1640), met een geschatte opbrengst van 2,5 tot 3,5 miljoen dollar. Het is een voorstudie voor een groot drieluik, "De kruisoprichting" dat in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen hangt.

In 1959 behoorde de Rubenstekening tot de collectie van koningin Wilhelmina en later van koningin Beatrix. In de jaren 80 zou het werk in het New Yorkse appartement van prinses Christina, de zus van Beatrix, hebben gehangen. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat de aangeboden werken door prinses Juliana zijn nagelaten aan haar erfgenamen. 

Het is niet voor het eerst dat de koninklijke familie kunst verkoopt en "ontzamelt", schrijft NRC. In 1850 werden tekeningen van Rafaël, Michelangelo en Leonarda da Vinci geveild, net als schilderijen van Van Eyck, Holbein, Rubens en zeker vijf Rembrandts. Ook recenter hebben onder meer prins Bernhard en de kleinkinderen van koningin Juliana kunst te gelde gemaakt. 

Meest gelezen