Beyoncé-effect in Louvre Parijs? Nieuw bezoekersrecord in 2018

In 2018 kwamen ruim 10 miljoen mensen naar de Mona Lisa kijken in het Louvre in Parijs. Dat is een record en overstijgt het bezoekersaantal van voor de aanslagen in Parijs. Het succes zou deels te danken zijn aan Beyoncé en Jay Z, die een videoclip opnamen in het museum. 

Het Louvre in Parijs, het meest bezochte museum ter wereld, lokt nog altijd meer volk. 10,2 miljoen mensen liepen er in 2018 binnen. Dat is een stijging van maar liefst een kwart tegenover 2017, toen er 8,1 miljoen bezoekers waren. In 2012 waren er ook al 9,7 miljoen, maar de jaren daarna daalde het aantal museumgangers met 30%, als gevolg van de aanslagen in Parijs. 

AFP or licensors

Betere infrastructuur dankzij deal met Abu Dhabi

Het Louvre zit dus weer op het niveau van voor de aanslagen en doet het zelfs beter. Het protest van de gele hesjes heeft niet veel effect gehad, zegt directeur Jean-Luc Martinez. Het Louvre was één zaterdag gesloten.

De groei is ook te verklaren door de kaartjesverkoop online en door de betere infrastructuur. Het Louvre creëerde nieuwe loketten, vestiaires en een beter onthaal voor groepen. 

Die uitbreiding heeft bijna 60 miljoen euro gekost en is vooral gefinancierd door de deal met Abu Dhabi. Daar heeft het Louvre sinds vorig jaar ook een museum, waarvoor de Golfstaat fors betaalt.  

Maar ook Beyoncé zou iets te maken hebben met de goede bezoekcijfers. In de zomer van vorig jaar bracht de zangeres samen met haar man Jay-Z het nummer "Apeshit" uit, waarvan de videoclip eerder dat jaar in het grootste geheim was opgenomen in het museum. 

Een kwart van de Louvregangers komt uit Frankrijk. Bij de buitenlandse toeristen komen de Amerikanen op de eerste plaats (1,5 miljoen) en de Chinezen op de tweede (bijna 1 miljoen). “Dit is een enorme sprong voorwaarts. Vijf jaar geleden zaten de Chinezen niet eens bij de belangrijkste vijf landen van herkomst,” zegt directeur Martinez.

De Chinezen maken een sprong voorwaarts

De helft van het Louvrepubliek is jonger dan 30. Dat komt ook door de vele schoolbezoeken en -reizen. Het museum wil nog meer op jonge mensen mikken met een nieuwe gratis avondopening, elke eerste zaterdag van de maand, maar, zegt directeur Martinez, "Gratis is niet genoeg, om mensen zich niet verloren te laten voelen is begeleiding nodig" met toelichting en evenementen.

Leonardo da Vinci?

Dit jaar viert het Louvre de 30e verjaardag van de beroemde glazen piramide van de Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei . Later dit jaar komt er ook een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci, wiens Mona Lisa het pronkstuk van het Louvre is. In mei 2019 is het 500 jaar geleden dat Da Vinci overleed in Frankrijk. Maar er is mogelijk een probleem: Italië zou geen werken van de meester meer willen uitlenen.

Het Louvre is het meest bezochte museum ter wereld. Daarna volgt het Nationaal Museum van China in Peking en op de derde plaats staat het Metropolitan Museum of Art in New York.

Meest gelezen