ImageGlobe

Nieuwe erfregels leiden tot opvallend meer testamenten

Vorig jaar werden er in België 63.094 testamenten ingeschreven in het Centraal Register van Testamenten, een databank waarin de Federatie van het Notariaat alle aangeboden testamenten bijhoudt. Tegenover 2017 gaat het om een stijging met bijna 15 procent.

Het Centraal Register van Testamenten (CRT) is een databank met alle testamenten die voor een notaris in België werden opgemaakt of die eigenhandig werden opgesteld en vervolgens aan een notaris in bewaring werden gegeven.

Vorig jaar werden er 63.094 testamenten ter registratie aangeboden, bijna 15 procent meer dan de 55.042 testamenten in 2017. Het gaat zowel over nieuwe testamenten als aanpassingen van bestaande. ‘Veel mensen hebben hun testament herbekeken of er een opgesteld door de nieuwe erfenisregels die op 1 september zijn  ingaan’, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be.

Veel mensen hebben hun testament herbekeken of er een opgesteld door de nieuwe erfenisregels.

Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be

Door het nieuwe erfrecht hebben de ouders meer vrijheid om te kiezen hoeveel ze nalaten aan hun kinderen. Het komt er op neer dat alle kinderen samen voortaan recht hebben op nog maar de helft van de erfenis, over de andere helft kunnen ouders zelf beslissen. Ook werden de tarieven van de erfbelasting aangepast.  

Meest gelezen