Ik ken de jongeren in Molenbeek, ze zeggen mij dat het nog erger kan

Ayoub El Azzaoui studeert in Brussel en groeide op met de jongeren die in Molenbeek vernielingen aanbrachten tijdens de nieuwjaarsnacht. Hij wil met deze tekst aan de alarmbel trekken, want de situatie wordt volgens hem alleen maar slechter. "Ze zeggen dat ze het opnieuw kunnen doen en dat het nog erger kan."

Ik was niet in Brussel op oudejaarsavond, maar in Grimbergen, ver weg van de tumultueuze gebeurtenissen in Brussel, waarbij Molenbeek alweer in de schijnwerpers kwam. 

Op Instagram en andere sociale media zag ik filmpjes verschijnen van de verwoestingen, brandstichtingen en de plunderingen die op de eerste nacht van het jaar in Brussel en vooral in Molenbeek werden gepleegd. Ik woon niet in Molenbeek, maar ik ben wel met die jongeren opgegroeid in dezelfde wijken, aangezien ik aan het kanaal woonde. We hebben jarenlang samen gevoetbald en we hebben meer dan 7 jaar op de Koranschool gezeten in Molenbeek, dus weet ik heel goed wie ze zijn en wat ze denken. Ook omdat ze dat zelf aan mij vertellen.

Plots verschenen ook heel wat analyses en opiniestukken van politici en columnisten van buiten Molenbeek en zelfs buiten Brussel. Sommigen hebben wel een band met Molenbeek, ze kennen wel de wijk, maar ze kennen de jongeren in kwestie niet. 

"Wraak nemen op de politie"

Op 30 december waren de jongeren al begonnen met het afsteken van vuurwerk en vuurwerkbommetjes in Molenbeek, zelfs tot op het plein naast het politiekantoor van Molenbeek. Ze gingen massaal naar de carnavalswinkels rond de Beurs om daar hun boodschappen te doen. De minderjarigen kochten hun vuurwerk via Instagramaccounts of in de wijk van de oudere jongeren.

Ze spraken met Nieuwjaar in groepen af en wilden laten zien wie het beste vuurwerk had en even later wie het "spectaculairste” kon verwezenlijken. Ze noemen dat “roewen” in het Arabisch, wat je zou kunnen vertalen als chaos verrichten, en dat is natuurlijk te betreuren.

Ik heb ze een paar dagen nadien gevraagd waarom ze hun eigen wijk hebben kapotgemaakt, waarom ze de apotheek waar ze hun eigen medicijnen gaan halen hebben geplunderd en waarom zo’n chaos überhaupt nodig is. Het antwoord was dat ze enkel op die manier de aandacht konden trekken van de media en wraak konden nemen op de politie die hen het hele jaar had lastiggevallen. Ze zeggen ook dat ze beseffen wat ze gedaan hebben, en dat ze weten dat dat niet door de beugel kan, maar dat het hen “overstijgt” en dat ze het opnieuw kunnen doen. Een andere jongen zei mij dat hij erbij was, dat het de bedoeling was om zich te laten gelden in de wijk.

Ze zeggen dat ze enkel op die manier de aandacht konden trekken van de media en wraak konden nemen op de politie

Tijdens de betoging tegen het Marrakechpact, wilden diezelfde jongeren ook massaal naar het Centraal Station gaan om de bussen onder leiding van Schild & Vrienden en andere extreemrechtse bewegingen aan de tand te voelen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd dankzij de massale politieopkomst, maar op 1 januari wilden ze natuurlijk wel een statement maken: Molenbeek is van ons, de wijk is van ons en daar kunnen jullie niets tegen doen of tegen zeggen. Daarom zag je tijdens het filmen van de vernielingen ook dat ze de tegenpartij uitscholden.

Maar die tegenpartij was nergens te bespeuren. De jongeren kregen vrij spel, omdat de politie er niet op was voorbereid, terwijl zij integendeel wel voorbereid en talrijk aanwezig waren. 

Wat nu?

Wat veel lezers zullen denken, is dat het komt omdat links weer aan de macht is in Molenbeek, maar denken jullie nu echt dat die jongeren weten welke partijen er in hun gemeente een coalitie hebben gevormd of dat ze weten wie er nu burgemeester is? Dat interesseert hen niet. De situatie is er niet op aan het verbeteren, daarom vind ik het nodig om aan de alarmbel te trekken. Want de jongeren zeggen zelf dat het kan blijven gebeuren en dat het zelfs nog erger kan.

De enige aanpak volgens mij is om meer politie te zien op straat. Je zou denken dat er veel "blauw" op straat is in Molenbeek, maar dat is eigenlijk niet het geval. Al vormt meer politie op straat ook een risico, omdat er nieuwe rellen zouden kunnen ontstaan. De meesten van die jongeren luisteren al niet naar hun ouders, wat gaan ze dan naar de overheid luisteren of naar de politie waarvoor ze een sterke afkeer hebben?

En het was ook niet enkel onrustig in Molenbeek, dat klopt, maar het probleem naar het federale niveau verschuiven als lokaal politicus betekent ook meteen je verantwoordelijkheid aan de kant schuiven. Er moet een halt worden toegeroepen aan de straffeloosheid. Velen proberen de problemen op te lossen in Molenbeek, maar wanneer het weer stil wordt, keert de chaos terug en verdwijnt  al het positieve werk in de vuilnisbak.

Wanneer het weer stil wordt, keert de chaos terug

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen