Videospeler inladen...

Bestuursakkoord in Ninove: hoofddoekenverbod achter het loket en meer camera's

In Ninove hebben Open VLD, Samen (het kartel van CD&V, Groen en SP.A) en voormalig N-VA-politicus Joost Arents hun bestuursakkoord voorgesteld. Er komen stadsmariniers in de wijken, aan de loketten van de stadsdiensten geldt een hoofddoekenverbod en Ninove krijgt ook een nieuw jeugdhuis in de binnenstad.

Forza Ninove van Vlaams Belang-parlementslid Guy D'haeseleer haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 40 procent van de stemmen, maar geen enkele politieke partij wilde met hem in zee gaan.

Op de valreep kwam er een coalitie tussen Open VLD, Samen en  ex-N-VA-er Joost Arents. Zij hebben nu hun plannen voor de komende jaren voorgesteld.

Volgens burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) bevat het bestuursakkoord vier speerpunten: een kordaat veiligheidsbeleid, inburgering, een versterkt economisch beleid en een sociaal beleid voor de meest kwetsbaren. Het valt op dat ze veiligheid als eerste thema aanhaalt. "We mogen de problemen niet ontkennen. Ninove wordt geconfronteerd met criminaliteit", zegt De Jonge in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De criminaliteitscijfers liggen lager dan het Vlaamse gemiddelde , maar het onveiligheidsgevoel bij de mensen is niet gedaald."

Stadsmariniers

Naar het voorbeeld van Rotterdam, voert Ninove stadsmariniers in in de wijken. Dat zijn bemiddelaars die in de buurten aanwezig zijn en die problemen sneller kunnen aanpakken. Het kan bijvoorbeeld gaan om lawaaihinder, sluikstorten of foutparkeerders. Nu moeten inwoners naar het stadhuis gaan om die problemen te melden. Met de stadsmariniers in de wijken, zal dat niet meer nodig zijn. 

Daarnaast breidt Ninove ook de buurtinformatienetwerken (BIN) uit en er komen ook meer camera's.

Hoofddoekenverbod

Aan de loketten van de stadsdiensten geldt neutraliteit. Medewerkers mogen geen politieke of religieuze symbolen dragen, als ze contact hebben met inwoners. Er geldt dus ook een hoofddoekenverbod aan de loketten.

Nieuw jeugdhuis

De nieuwe bestuursploeg van Ninove wil ook een nieuw jeugdhuis in de binnenstad. Dat komt in de oude kaaischool, die gerenoveerd zal worden. In het jeugdhuis zullen voortaan niet alleen vrijwilligers werken, maar ook professionele jeugdwerkers. Zo'n permanente, professionele begeleiding moet ervoor zorgen dat problemen met jongeren beter aangepakt kunnen worden. Ook kwetsbare jongeren zullen er beter begeleid worden. 

Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) geeft meer uitleg in "Terzake". Bekijk het interview hieronder.

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen