Een journalist van AP probeert de gezichtsherkenning van een smartphone slim af te zijn.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Sommige smartphones te ontgrendelen met een pasfoto, kijk hier of jouw toestel veilig is

De gezichtsherkenning van sommige smartphones kan makkelijk omzeild worden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond die 110 toestellen testte. Maar liefst 42 toestellen bleken met een pasfoto te ontgrendelen.

Meer en meer smartphones maken gebruik van gezichtsherkenning om de telefoon te ontgrendelen. Die technologie blijkt bij sommige toestellen simpel te omzeilen. De Nederlandse Consumentenbond testte hoe makkelijk telefoons te ontgrendelen zijn met een pasfoto die voor de selfie-lens gehouden wordt.

De organisatie deed de test met 110 toestellen van verschillende merken. Bij 42 toestellen (38 procent) konden de onderzoekers de telefoons ontgrendelen met een pasfoto. Het gaat onder meer om smartphones van Samsung (de Galaxy A7 en A8), Huawei (de P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact). Bij die toestellen is het beter om enkel een vergrendelcode of een andere vorm van biometrische beveiliging in te stellen, zoals een vingerafdruk.

Niet alle modellen van bovengenoemde merken zijn om de tuin te leiden. Onder andere de Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro lieten zich niet ontgrendelen met een pasfoto. Ook de iPhone XS Max en iPhone XR blijken niet gevoelig voor pasfoto's.

“Bij telefoons die gezichtsherkenning gebruiken is er een verschil tussen de telefoons die een 3D model van je gezicht scannen (zoals bvb. iPhones) en de telefoons die enkel een 2D beeld scannen. De 3D-scan is uiteraard moeilijker te foppen met een pasfoto. Veel smartphones hebben de face unlock toegevoegd omdat Apple het had, zonder echt de juiste en duurdere hardware aan boord te hebben.” Zegt computerwetenschapper Jeroen Baert. 

Bekijk hier de volledige lijst van smartphones die met een pasfoto te ontgrendelen zijn. 

Meest gelezen