Studiecentrum voor Kernenergie in Mol gaat als eerste in Europa medisch kernafval recycleren

Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol (SCK) gaat samen met het Nationaal Instituut voor Radio-elementen in het Waalse Fleurus (IRE) hoogradioactief medisch afval recycleren. Dat zal vanaf 2022 gebeuren in Mol, waar een speciale zuiveringsinstallatie wordt gebouwd.  Ons land zal daarmee als eerste in Europa medisch kernafval recycleren.  

België is een van de vijf landen in de wereld waar op grote schaal medische radio-isotopen worden gemaakt. Die worden gebruikt in scanners om diagnoses te stellen, maar ook bij de behandeling van bepaalde ziekten zoals kanker. De radio-isotopen worden aangemaakt bij het SCK in Mol, waarna ze in Fleurus chemisch worden behandeld.

Hoogradioactief afval

De reststoffen die na die chemische behandeling overblijven, zijn hoogradioactief en werden tot nu toe opgeslagen op de site in Fleurus. Over een paar jaar zullen ze naar Mol worden gebracht waar ze dus gerecycleerd zullen worden.

"De reststoffen bevatten hoogradioactief uranium", legt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK, uit. "Wij gaan dat hier in Mol verdunnen tot laagradioactief uranium dat minder gevaarlijk is.  Dat uranium gaan we vervolgens zuiveren zodat we het opnieuw kunnen gebruiken om radio-isotopen te maken, of als brandstof voor onze reactor."

De reststoffen bevatten hoogradioactief uranium. Wij gaan dat verdunnen tot laag- radioactief uranium dat minder gevaarlijk is. 

Eric van Walle, directeur-generaal SCK

Uniek in Europa

Het project van het SCK en het IRE, Recumo genaamd, is uniek. Nergens anders in Europa wordt op dit moment op grote schaal hoogradioactief medisch afval verwerkt. Om het project effectief te kunnen opstarten, heeft het SCK nog wel toestemming nodig van de Verenigde Staten. 

"Hoogradioactief uranium is een materiaal dat gebruikt kan worden om kernwapens mee te maken", licht van Walle toe. "Wij kunnen er alleen maar mee werken als de Verenigde Staten ermee akkoord gaan. Maar zij weten dat wij met ons project uranium willen verdunnen en dus onschadelijk willen maken. Zij staan er dan ook positief tegenover."

Meest gelezen