Videospeler inladen...

Thailand wacht bang op tropische storm Pabuk

De storm Pabuk maakt zijn opwachting in Thailand. Van 'niets aan de hand', tot 'de zwaarste storm in dertig jaar', de prognoses van weersvoorspellers verschillen onderling enorm.  Eén ding staat vast: het gaat de komende dagen flink waaien in Thailand.

Dat er onrust heerst in Thailand en bij de toeristen is normaal. In 1989 vielen er meer dan 400 doden bij de doortocht van een tyfoon.  Nog verder terug in de geschiedenis, namelijk in 1962 vielen er in het zuiden van Thailand meer dan 900 slachtoffers na de doortocht van een tropische storm.  

Thaise overheden doen alles om veiligheid toeristen te garanderen

Bovendien was er dat nare ongeval afgelopen juli, toen 47 Chinese toeristen verdronken nadat hun boot in zwaar weer was gekomen in de buurt van Phuket. Daarom is de veiligheid (van onder meer de toeristen, die belangrijk zijn voor de Thaise economie) zo'n belangrijk aandachtspunt voor de Thaise overheden.

Pabuk zal wellicht morgen 'aan land gaan', en daarmee kunnen golven van drie tot vijf meter hoog gepaard gaan.  Daarover zijn de meteorologen het eens.  Met andere woorden, het wordt niet echt strandweer, temeer omdat er ook nog eens hevige regen wordt voorspeld.

Hotels of vakantiedomeinen die vlak bij de kustlijn liggen, worden uit voorzorg geëvacueerd.   Maar paniek is nergens voor nodig.  'Je kunt maar beter voorzichtig zijn als er zwaar weer wordt aangekondigd', dat is de strategie.  Nu al wordt toeristen langs de zuidelijke kust ontraden om nog in zee te zwemmen.  Gisteren overleed een Russische toerist nadat hij door een hoge golf met zijn hoofd tegen een rots was terechtgekomen. 

Belgische reisbureaus : 'alles onder controle'

Bij reisbijstandsorganisatie VTB zijn nog geen telefoons van ongeruste Belgen binnengekomen.  Reisorganisatie TUI bevestigt dat er op dit ogenblik maar weinig Belgische toeristen in Thailand verblijven. "Het is mogelijk dat klanten die morgen naar huis  terugkeren vandaag al naar een hotel in de buurt van de luchthaven zijn overgebracht", zegt Piet Demeyere van TUI. 

"Als de ferry's van de eilanden door de storm morgen niet kunnen uitvaren, zouden de toeristen anders hun terugvlucht kunnen missen.  Het omgekeerde geldt ook:  wie vandaag naar Thailand vertrekt, zal mogelijk een extra nacht in een hotel in de buurt van een Thaise luchthaven moeten doorbrengen en wachten tot de ferry's opnieuw naar hun vakantiebestemming kunnen uitvaren."

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen