België levert niet-dodelijk materiaal aan leger Centraal-Afrikaanse Republiek

België heeft niet-dodelijk militair materiaal geleverd aan de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat land is onderworpen aan een wapenembargo van de Verenigde Naties, maar het sanctiecomité van de Veiligheidsraad heeft de levering goedgekeurd.

Het sanctiecomité versoepelde al het embargo om wapenleveringen mogelijk te maken aan de zwak bewapende strijdkrachten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Zo leverden Rusland en Frankrijk al AK-47's aan het leger en de politie. Daarnaast geldt het embargo niet voor de plaatselijke VN-missie (Minusca) en de Europese opleidingsmissie EUTM RCA.

In dat kader heeft België de regering van president Faustin Archange Touadéra onder meer twintig generatoren geschonken, zo is vrijdag vernomen bij Buitenlandse Zaken. Ons land stuurt in het kader van de Europese missie ook twee instructeurs om de lokale soldaten te leren hoe ze die generatoren moeten gebruiken.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek brak eind 2012 een burgeroorlog uit. Een jaar later vaardigden de VN een verbod op de levering van wapens aan het land uit. Omwille van de aanslepende onrust en opstoten van sectair geweld is het embargo nog steeds in voege. Voor het einde van deze maand moet de Veiligheidsraad, waarvan België niet-permanent lid is, beslissen of het embargo wordt verlengd.

Meest gelezen