Frankrijk voert patrouilles op tegen migrantenboten op Kanaal

Frankrijk zal meer patrouilleren op het Kanaal, om te verhinderen dat migranten illegaal per boot de oversteek wagen naar het Verenigd Koninkrijk. Dat maakte het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekend. Er zullen meer patrouilles zijn aan de havens van Calais en Boulogne-sur-Mer en er komt meer bewaking op stranden en mogelijke plaatsen van inscheping.

De Franse regering heeft maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat migranten illegaal het Kanaal oversteken met rubberbootjes. Steeds meer migranten proberen dat op die manier, omdat het steeds moeilijker wordt om dat via een vrachtwagen te doen.

Vorige maand spraken de Britse autoriteiten nog van een groot incident, nadat in een week tijd meer dan zes mensen zijn gered of onderschept toen ze het Kanaal probeerden over te steken in kleine boten van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk.

Volgens het Franse ministerie zijn vorig jaar in totaal 71 pogingen geregistreerd om het Kanaal illegaal over te steken. In 2017 waren dat er nog 12. De meerderheid van die pogingen, 57, gebeurde in november en december. Zowat 504 mensen waren betrokken. Van hen raakten 276 tot aan de Britse kust of in de Britse kustwateren, 228 zijn door Frankrijk onderschept. De meesten komen uit Iran.

"De toegenomen pogingen worden vooral verklaard door de opgevoerde beveiliging aan de veerboothaven en installaties van de Eurotunnel", aldus het ministerie. Londen en Parijs werken ook aan een gezamenlijk actieplan, zei het ministerie nog.

Meest gelezen