Richard Reed Perry, gitarist van Arcade Fire

Gratis musea of de eerste festivals van 2019? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Zo geraakt u gratis binnen in onze musea

Het is het eerste weekend van de maand, dat betekent dat u gratis binnen mag in heel wat musea. Zaterdag is NAVIGO, het visserijmuseum in Oostduinkerke, gratis toegankelijk. Zondag kunt u ook in Brussel op heel wat plaatsen terecht. Zo trakteren het Broodhuis, CINEMATEK, het Joods Museum en het Mode- en Kantmuseum u één keer per maand op gratis tickets. Ook in Kortrijk is het museum 1302 nu zondag gratis.

In Gent kunt u als Gentenaar zelfs élke zondagvoormiddag gratis naar de stedelijke musea. In Antwerpen zijn de zeven stedelijke musea dan weer elke laatste woensdag van de maand gratis voor iedereen. Ook in Brussel zijn enkele grote musea gratis open op woensdagnamiddag, maar dan wel telkens de eerste woensdag van de maand. Dan kunt u onder andere terecht in het museum Kunst & Geschiedenis, het KMSKB, de Hallepoort, het Muziekinstrumentenmuseum en in de prachtig gerestaureerde Villa Empain. Het BELvue museum tenslotte is elke woensdagnamiddag gratis. Bent u nog mee?

Daar is 2019, daar zijn de eerste festivals

In Mechelen is een PodVis gestrand! PodVis is het allereerste festival voor VISuele PODiumkunsten, voor kinderen en jongeren (PodVis. Vis, pod. Hebt u 'm?). Op verschillende plaatsen in de stad zijn dit weekend voorstellingen te zien van (inter)nationale gezelschappen. De voorstellingen zijn betalend, in de gangen van DE MAAN en het Cultuurcentrum heeft Theater FroeFroe wel een gratis pretpakket voor u opgesteld. Nog tot zondag kunt u op ontdekkingstocht in de stad.

Arcade Fire in Antwerpen (of toch de gitarist)

In Antwerpen wordt zaterdag opnieuw het festival miXmass georganiseerd. Het hele gebouw van deSingel wordt ingepalmd door muzikanten die de muren willen slopen tussen "oude" en "nieuwe" muziek. 

Tijdens miXmass worden de muren tussen oud en nieuw genadeloos gesloopt

HUMO, over miXmass

Brihang treedt zaterdagavond op in deSingel, net zoals Tsar B, maar u kunt net zo goed klassieke muzikanten aan het werk horen. De organisatoren gaan voor verrassende combinaties, op wat het eerste muziekfestival van 2019 moet zijn. Bekendste naam op de affiche: Richard Reed Perry, de gitarist van Arcade Fire. Perry brengt z'n solowerk, dat u hieronder alvast kunt beluisteren. 

Laatste kans op winterse pret

De kerstvakantie is bijna voorbij, en ook de chalets op de vele wintermarkten worden snel afgebroken na dit weekend. In Gent kunt u nog heel even naar het Winterwonderkasteel, het jaarlijkse verkleedpartijtje van het Gravensteen. Als u graag de winter van 880 wil herbeleven samen met enkele vikings, dan moet u dit weekend in het Gravensteen zijn. Daar vlakbij vindt u trouwens een van de mooiste kerstmarkten van Europa, toch volgens het Amerikaanse magazine Forbes

Uitwaaien aan zee

De vroege vogels in Blankenberge kunnen zaterdagvoormiddag een gratis art -nouveauwandeling meemaken. Voor die wandeling langs de zeldzame restanten van een glorieus kustverleden moet u zich niet inschrijven, gewoon verzamelen aan dit infopunt, om 10 uur. 

De kust beleefde een drukke kerstvakantie, met naar schatting een half miljoen dagtoeristen. En dat kunnen er nog wat meer worden, want vanavond organiseert Nieuwpoort nog een laat eindejaarsvuurwerk. Rond 19 uur kunt u genieten van "den boekee" op het Maria Hendrikaplein. Prettig weekend!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen