Grimbergse Vlaams Belanger praat voor het eerst: "Natuurlijk steun ik gewoon mijn ex-partijgenoten"

In Grimbergen hebben de nieuwe gemeenteraadsleden gisteravond de eed afgelegd. Onder hen ook Luk Raekelboom. Om een coalitie te kunnen vormen na de verkiezingen, werd het gemeenteraadslid door de Open VLD-top verplicht om uit de lijst Vernieuwing te stappen en als onafhankelijke verder te gaan. Hij praat voor het eerst sinds hij op 14 oktober in het oog van de storm terechtkwam.

De komende zes jaar zwaaien Open VLD, Vernieuwing en N-VA samen de plak in Grimbergen onder leiding van burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD). Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vond het niet kunnen dat haar partijgenoten in Grimbergen een coalitie zouden vormen met de lijst Vernieuwing zolang de verkozen Vlaams Belanger Raekelboom in die coalitie zat. Raekelboom kreeg drie opties: uit het Vlaams Belang stappen en dus zijn job opgeven (de man werkt ook voor de partij), zijn zitje in de gemeenteraad opgeven of als onafhankelijke zetelen. Hij koos uiteindelijk voor dat laatste.

Je hebt gisteren de eed afgelegd als onafhankelijk gemeenteraadslid. Je bent intussen ook geen lid meer van Vernieuwing. Dat moet pijn doen?

“Het is natuurlijk zuur dat ik niet bij de meerderheid kan blijven. Iedereen is heel blij dat ze erbij zijn en dat moet ik nu missen. Dat had ik liever anders gezien. We blijven wel vrienden, maar ik word niet meer betrokken bij Vernieuwing.”

Had je verwacht dat je tegenwind zou krijgen?

 “Ik wist dat er commotie zou ontstaan, maar ik had eerlijk gezegd verwacht dat dat nog voor de verkiezingen zou gebeuren. Nu hebben ze gewacht tot alle stemmen geteld waren en duidelijk werd dat Vernieuwing de grootste partij van Grimbergen is. Ik ben wel geschrokken van de impact en dat ik plots nationaal nieuws werd. Ik stond plots op alle voorpagina’s, heel vreemd.”

Vooral dat je lid bent van en werkt voor het Vlaams Belang bleek een probleem voor de Open VLD-top.

“Ik ben daar altijd heel transparant over geweest. Ik werk voor die partij en ik heb daar dus ook een partijkaart. Dat is toch logisch? Het één kan in mijn ogen niet zonder het ander. Ik doe dat ook uit overtuiging en het is de partij waar ik ook achter sta. Er is niets racistisch aan die partij, waarom zou ik dan plots een racist zijn?”

Nochtans hadden alle leden van Vernieuwing – ook jij – vooraf een document ondertekend waarin jullie verklaren dat Vernieuwing niet aan een welbepaalde partij verbonden is.

“Dat is ook zo. Vernieuwing is een onafhankelijk Grimbergs project. Daarin zitten mensen die vroeger bij het Vlaams Belang zaten, maar even goed mensen die nooit op die partij zouden stemmen. Vernieuwing wordt niet gefinancierd of gesteund door andere partijen. We hebben gewoon een gemeenschappelijk doel dat we in Grimbergen willen bereiken. De heraanleg van een kruispunt bijvoorbeeld heeft toch niets te maken met partijpolitiek.”

De partijtop van Open VLD zag dat – in tegenstelling tot de lokale afdeling -  anders en stelde jou voor een ultimatum. Je moest kiezen: je partijkaart en dus ook job bij het Vlaams Belang opgeven, je zetel in de gemeenteraad afstaan of als onafhankelijke zetelen. Emotioneel geen makkelijke keuze, toch?

“Ik heb die eerste nachten heel weinig geslapen, ja. Uiteindelijk was er ook geen andere keuze. Mijn job opgeven was geen optie, dat is mijn broodwinning. En ik wilde graag in de gemeenteraad blijven zitten. Gelukkig kreeg ik nog de optie om als onafhankelijke te gaan zetelen. Anders kon ik zelfs mijn mandaat niet opnemen. Als ik geen van de drie opties had gekozen, dan zou de coalitie afspringen. Dat kon ik mijn collega’s niet aandoen.”

Is die keuze ergens niet ook wat absurd? Ik kan me niet inbeelden dat je nu plots anders aan politiek gaat doen dan bij Vernieuwing.

“Natuurlijk niet. Ik ga niet plots anders denken over dingen omdat ik nu verplicht als onafhankelijke moet zetelen. Ik ga de nieuwe coalitie steunen, want aan veel van hun ideeën heb ik zelf meegewerkt. Het enige voordeel is dat ik nu af en toe ook oppositie kan voeren als er mij iets niet zint. (lacht) Het heeft dus voordelen, maar het heeft ook z’n consequenties.”

Zoals?

“In de gemeenteraad behoud je gewoon stemrecht, maar in speciale commissies niet. Ook de zitpenningen die anderen daarvoor krijgen, vallen voor mij weg. Niet dat dat veel voorstelt. Vooral dat stemrecht vind ik jammer. Ik mag nog binnen en mijn zegje doen, maar als er moet gestemd worden, moet ik zwijgen.”

Ben je teleurgesteld in de lokale leden van Open VLD?

“Nee, ze hebben mij altijd correct behandeld. Ze vinden het ook erg wat er is gebeurd. Gisteren na de gemeenteraad zijn verschillende mensen zich nog komen excuseren voor hoe alles gelopen is. Er spelen zo veel dingen mee waardoor er druk wordt uitgeoefend van bovenaf. Dit ging niet meer alleen over lokale politiek. Ik denk dat verschillende oppositiepartijen – zoals Groen en CD&V – geprobeerd hebben om via hun partijtoppen druk te zetten in de hoop dat de coalitie alsnog zou springen.”

Vernieuwing is de grootste partij, maar levert toch niet de burgemeester. Niet jullie kopman Bart Laeremans, maar Open VLD’er Chris Selleslagh draagt nu de sjerp. Steekt dat niet?

“Veel mensen vinden dat jammer en dat begrijp ik. Maar Bart heeft vroeger al gezegd dat het hem niet om die sjerp te doen was. Het is zeker een mooi extraatje, maar in de meerderheid zitten na al die jaren in de oppositie is veel belangrijker. Wie weet wat er binnen zes jaar gebeurt? Natuurlijk wist Open VLD dat en hebben ze het waarschijnlijk hard gespeeld tijdens de onderhandelingen. Ik zou hetzelfde gedaan hebben in hun plaats.”

Wat moet er de komende zes jaar anders in Grimbergen?

“Vooral qua mobiliteit en veiligheid moet er nog veel gebeuren. Het is hallucinant hoeveel woninginbraken er de afgelopen weken geweest zijn. De verfransing van Grimbergen zou ik ook graag een halt toeroepen. Ook tegen sluikstorten moeten we dringend strenger optreden. Mobiele camera’s om mensen streng te kunnen straffen, kunnen daarbij helpen.”

Meest gelezen