AP2004

Herb Kelleher, de grondlegger van lowcost vliegen en de inspiratiebron voor Ryanair, overleden 

Herb Kelleher, mede-oprichter van Southwest Airlines, de eerste en grootste lagekostenmaatschappij ter wereld, is overleden. Hij werd 87 jaar. De Amerikaanse luchtvaartpionier wou vliegen zowel leuker als goedkoper maken. Zijn lowcostmodel is gekopieerd door Ryanair en EasyJet. 

Een pionier, een vernieuwer en een rebel. Zo omschrijven luchtvaartcollega's Herb Kelleher. In 1967 richtte hij mee Southwest Airlines op, een maatschappij waarmee hij goedkope vluchten tussen de steden Houston, Dallas en San Antonio wou inleggen. Het duurde echter nog een paar jaar totdat Southwest echt van start kon gaan. Pas in 1971 gaf een rechtbank groen licht voor Southwest Airlines nadat concurrerende luchtvaartmaatschappijen hadden geprobeerd om de lancering via alle juridische middelen tegen te houden.

AFP or licensors

Kelleher doorbrak met Southwest Airlines de traditionele luchtvaartcultuur door via een andere organisatiestructuur goedkopere vluchten aan te bieden. Southwest Airlines zette een nieuw business model op. Vliegtuigen stonden minder lang stil op luchthavens, de zogenaamde kortere "turnaround times",  en de toestellen bleven per dag ook langer in de lucht dan hun concurrenten. Daarmee maakte het bedrijf gemakkelijker winst. ook het cabinepersoneel moest harder werken door bijvoorbeeld na elke vlucht het vliegtuig zelf schoon te maken.

Andere luchtvaartmaatschappijen kopieerden het model van Southwest Airlines. Ryanairbaas Michael O'Leary ging zelfs op stage naar Texas om het model te bestuderen. Vandaag past Ryanair dezelfde filosofie en technieken toe om passagiers goedkope vluchten aan te bieden.

Meest gelezen