Videospeler inladen...

Burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker: "Ex-burgemeester heeft alle dossiers laten verdwijnen"

Jean-Marie Dedecker (LDD) is niet te spreken over de manier waarop hij is moeten starten als nieuwe burgemeester van Middelkerke. Zijn kantoor was volledig leeg toen hij er gisteren introk. Volgens hem heeft de vorige burgemeester, Janna Rommel-Opstaele (Open VLD), alle dossiers laten verdwijnen. Klopt niets van, zegt de vorige burgemeester. Al spreken bronnen binnen de administratie haar wel tegen. 

De nieuwe gemeenteraad in Middelkerke is gisteren officieel geïnstalleerd. Lijst Dedecker behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen 14 van de 25 zetels, wat een absolute meerderheid is. De partij zal samen met CD&V de komende zes jaar de kustgemeente besturen. Open VLD - die tot nog toe in de meerderheid zat - verdwijnt naar de oppositie. 

De gemeenteraad gisteren verliep vlot, tot de oppositie opriep tot wederzijds respect. Tom Dedecker, de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad en eerste schepen, reageerde scherp. "In Oostende heeft Johan Vande Lanotte een overdrachtsnota van 30 punten overhandigd aan zijn opvolger, in Middelkerke was er niet de minste medewerking."

Leeggeroofd

En dat laatste is nog zacht uitgedrukt, zo lijkt het. "Toen ik gisteren mijn nieuwe kantoor binnenkwam, was het volledig leeggeroofd", zegt de nieuwe burgemeester Jean-Marie Dedecker aan VRT NWS. "Alle dossiers waren verdwenen, maar ook de bibliotheek en de wetteksten. Ik had al gehoord dat er iets aan de hand was, dat er camionettes voor het gemeentehuis stonden en dat er dus wel wat zou zijn verdwenen. Maar er was geen muis meer in de kast te vinden. Dat het zo erg zou zijn, wist ik niet."

Ik had wel verwacht dat er zaken zouden zijn verdwenen. Maar er was geen muis meer in de kast

Jean-Marie Dedecker

Volgens Dedecker ligt de verantwoordelijkheid bij de vorige burgemeester, Janna Rommel-Opstaele (Open VLD). Maar zij ontkent de beschuldigingen. "Alle dossiers liggen in het gemeentehuis, bij de ambtenaren die daarvoor bevoegd zijn. Hij kan alles terugvinden op de computers. Er is niets verdwenen", reageert ze aan VRT NWS. "Bovendien: Dedecker wil toch alles weer van nul beginnen. Hij kan zijn kasten vullen met nieuwe dossiers. Wat ik wel heb meegenomen, zijn mijn persoonlijke spullen. Als er een tapijt van mij lag, dan mag ik dat toch meenemen?"

Alle dossiers liggen in het gemeentehuis, bij de ambtenaren die daarvoor bevoegd zijn

Janna Rommel-Opstaele

Bronnen binnen de administratie van de gemeente bevestigen echter dat het kantoor volledig leeg was gisteren. De dossiers over de zaken die al beslist zijn, liggen inderdaad bij de bevoegde diensten. Maar de politieke dossiers, over zaken die nog niet beslist zijn, en de wetboeken lijken inderdaad verdwenen. 

Moeilijke overgang

Volgens Dedecker is de overgang sowieso moeilijk verlopen. "Ik heb haar zelfs nog nooit gezien", zegt hij. "Dedecker is na de verkiezingen bijna elke dag in het gemeentehuis geweest. Ik was er ook", zegt Rommel-Opstaele. "Mijn deur staat altijd open. Als hij vragen had, kon hij afkomen. Ik heb hem niet gezien."

De bronnen binnen de administratie bevestigen inderdaad dat het "een moeilijke overgang is in Middelkerke". "Er is geen overdrachtsakte opgesteld. Meer nog: er is geen gesprek geweest."

Wraak

"Ik denk dat het een stukje wraak is voor de oppositie die we de afgelopen jaren hebben gevoerd", zegt Dedecker. "Er is ook heel wat jaloersheid over ons resultaat, want wij zijn verkozen met een absolute meerderheid. Dit zijn echt stuiptrekkingen van het oude beleid."

Dit zijn stuiptrekkingen van het oude beleid

Jean-Marie Dedecker

"Ik ben niet iemand die aan wraak doet", zegt de vorige burgemeester. "Dedecker is nog maar pas burgemeester en hij begint meteen weer met beschuldigen. Dat is heel jammer. Ik dacht dat hij tevreden zou zijn nu hij burgemeester is, maar blijkbaar niet. Dit is niet gepast voor een burgemeester."

Hoe dan ook: de volgende gemeenteraad, die normaal volgende week was gepland, is uitgesteld omdat alles opnieuw moet worden opgezocht. "We lopen een maandje vertraging op, maar op lange termijn zullen er geen problemen zijn", zegt Dedecker. 

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake" (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

In de clinch

Het is niet de eerste keer dat de twee in de clinch gaan. De vorige jaren waren er wel vaker discussies, onder meer over de bouw van het nieuwe casino, wat aan bod kwam in de "Pano"-reportage "Burgemeester én bouwmeester?"

Meest gelezen