MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

Hongarije plant nieuwe betogingen tegen "slavenwet": "Woede is groot, het kan weer spannend worden"

De komende dagen zijn er opnieuw grote betogingen gepland in Hongarije tegen het beleid van premier Viktor Orbán. Nu zouden er ook buiten de hoofdstad Boedapest mensen op straat komen. "Het kan best weer spannend worden, aangezien het de vorige keren ook uit de hand is gelopen", zegt correspondent Stefan Bos in "De ochtend."

Het is al een tijdje behoorlijk onrustig in Hongarije. Vooral in de hoofdstad Boedapest kwamen al meermaals heel wat mensen op straat om te protesteren tegen het beleid van Orbán. De druppel die de emmer deed overlopen? De zogenoemde "slavenwet", waardoor arbeiders verplicht kunnen worden om vierhonderd overuren per jaar te presteren zonder dat ze daar meteen voor worden betaald. 

"Ook nu zijn er grote betogingen gepland, van studenten, vakbonden en oppositie", zegt correspondent Stefan Bos in "De ochtend" op Radio 1. "Er zijn al demonstraties aangekondigd op verschillende plaatsen in Boedapest, maar nu zal er wellicht ook buiten de hoofdstad worden geprotesteerd."

De woede is heel groot

Correspondent Stefan Bos

En ook nu zou het er wel eens spannend kunnen worden, verwacht Bos. "De voorbije weken is het vaker uit de hand gelopen. De politie zette traangas in en in één geval is ook een parlementslid van de oppositie aangevallen. Het gaat er soms hard aan toe. De betogers hopen dat het nu rustig zal zijn, maar of dat lukt is niet zeker. Zeker als je kijkt naar de locatie, want ze gaan ook protesteren vlak bij het gebouw van de regerende partij."

"De woede is heel groot", zegt Bos. "De zogenoemde slavenwet is de vonk geweest van het grotere vuur: het ongenoegen en de frustratie over tien jaar Orbán. Het gaat onder meer over de invloed van de media en ook de groeiende rol van de regering binnen de rechtbanken."

De vraag is of er evenveel mensen zullen blijven komen opdagen bij deze koude temperaturen

Correspondent Stefan Bos

De regering zelf lijkt voorlopig alleszins niet onder de indruk. "Er is een spoedzitting geweest in het parlement, maar de regerende partij vond het zelfs niet nodig om af te komen, waardoor het debat niet kon doorgaan. De protesten zullen wel nog even moeten blijven duren en heftig blijven vooraleer er iets zou kunnen veranderen. De vraag is of er evenveel mensen zullen blijven komen opdagen bij deze koude temperaturen."

Beluister hier het gesprek met Stefan Bos in "De ochtend" op Radio 1.

Meest gelezen