Kijk op 2019: herlees hier alle vooruitblikken van onze experten op het nieuwe jaar

2018 ligt achter ons, 2019 nog onontgonnen voor ons. Enkele van onze experten blikten deze week terug op het afgelopen jaar én blikten vooruit naar de uitdagingen die in hun domein opborrelen. Wordt 2019 anders? 

1.

2018 was een onvoorstelbaar turbulent jaar in en voor Amerika. Facebook kwam onder vuur te liggen door de massale schending van onze privacy, nooit eerder waren er zoveel schietpartijen, California werd getroffen door de zwaarste bosbranden ooit. Spannende tussentijdse verkiezingen deden de verdeeldheid opnieuw stijgen, er was #metoo en ontslag na ontslag in het Witte Huis. President Trump bleef polariseren.  Wordt het komende jaar anders? Björn Soenens neemt het land onder de loep in  "Voor welke uitdagingen staat de VS in 2019?"  

2.

Wat brengt 2019 voor de Europese Unie? Het ziet er weinig hoopgevend uit; de rustige zekerheid van Duitsland is wat weg, de Franse president Macron is niet de held die we verwacht hadden, waar zijn de Britten in godsnaam mee bezig, wat een rommeltje is het bij ons, wat is daar aan de hand in Spanje? En door Oost-Europa waait ‘het spook van het populisme’. Staat de Europese Unie op ontploffen? Leen De Witte zet enkele scenario’s op een rij in "Gaat de EU naar de verdoemenis?"

3.

Op technologisch vlak zal er in 2019 opnieuw veel veranderen. Slimme toestellen, 5G en artificiële intelligentie zullen de bovenhand nemen. Maar in 2018 hebben we minder smartphones gekocht. Zijn we smartphonemoe? Of krijgen we dit jaar een nieuw revolutionair toestel dat binnenkort in onze huiskamers zal verschijnen? Loutfi Belghmidi blikt vooruit in "Zitten we wel te wachten op die technologische revolutie?"

4.

2019 is ook het jaar waarin Facebook vijftien wordt. Wat gelanceerd werd als onschuldig digitaal vriendenboekje is op korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste en machtigste maar ook één van de meest controversiële bedrijven ter wereld. Mark Zuckerberg lanceerde het platform in 2004 naar eigen zeggen 'om de wereld meer open en verbonden te maken'. Maar heeft Facebook na 15 jaar van de wereld effectief een betere plaats gemaakt? Hebben sociale media ons dichter bij elkaar gebracht? En wat is de prijs die we daarvoor betalen? Staan dit jaar de 'waarheid' en uw data helemaal in de uitverkoop? Tim Verheyden analyseert. 

5.

En dan is 2019 natuurlijk ook het jaar van de brexit. Al bijna drie jaar worstelt het Verenigd Koninkrijk met de geplande uitstap uit de Europese Unie. Maar op 29 maart 2019 om middernacht is het eindelijk zover. Althans, als alles verloopt zoals gepland.  Want de weg naar de brexit zit nog vol bochten en putten. Veerle De Vos zet alle stappen en mogelijke uitkomsten op een rijtje in "2019: Het jaar van de waarheid voor het Verenigd Koninkrijk?"

Meest gelezen