Videospeler inladen...

Markante plekken: van moord in Gistel tot abdij in Brugge: de Sint-Godelieveabdij

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de Sint-Godelieveabdij in Brugge.

Het verhaal van de Sint-Godelieveabdij in Brugge begint bij Godelieve van Gistel.  Zij wordt rond 1050 geboren op slot Londefort in Wierre-Effroy, bij Boulogne-sur-Mer. Godelieve wordt uitgehuwelijkt aan Bertolf, zoon van de kasteelheer van Gistel. Haar schoonmoeder moet niets van haar weten en verbant haar naar een boerderij om zwaar werk te doen.

Rond 1070 komt Godelieve op gruwelijke wijze aan haar einde. Twee knechten van haar echtgenoot wurgen haar met een doek en werpen haar daarna in een waterput. Door enkele mirakels die aan haar worden toegeschreven, wordt ze al in 1084 heilig verklaard. Op de plaats van haar dood wordt een abdij opgericht. Zo'n 500 jaar later, in 1578, valt de abdij ten prooi aan een rovende geuzenbende. De benedictessen vluchten naar Brugge en vestigen zich na enkele omzwervingen in 1626 aan de Boeveriestraat, binnen de beschermende muren van de stad.

In eerste instantie betrekken de zusters er een ruim herenhuis, maar dat wordt al snel uitgebreid met een kerk. De gemeenschap koopt de jaren daarop de omliggende gronden en ze breiden het complex in 1633 en 1643 uit met een ingangsgebouw en een nieuwe vleugel. In 1885 volgt nog een vleugel en in 1953 wordt nog een laatste keer uitgebreid. 

De zusters bewonen uiteindelijk bijna 400 jaar quasi ononderbroken de abdij aan de Boeveriestraat. Alleen onder het Frans bewind in 1797 en tijdens de Eerste Wereldoorlog moeten ze het complex enkele jaren verlaten.

Begin 21e eeuw zijn er nog maar weinig zusters over in de abdij. De laatste benedictinessen verhuizen eind 2013 naar een woonzorgcentrum voor religieuzen in Brugge.

Na het vertrek van de zusters wordt de inboedel niet te koop aangeboden, maar alles blijft ter plaatse bewaard. In 2016 krijgt stad Brugge de abdij voor 50 jaar in erfpacht. Brugge Foundation, een Brugse private erfgoedstichting,  staat in voor de fondsenwerving en de toekomstige invulling van het complex. Zij zoeken een nieuwe bestemming met sociale en/of culturele meerwaarde die verzoenbaar is met de geest van de plek.  Momenteel worden occasioneel ruimtes in de abdij te huur aangeboden, maar in de toekomst willen ze de Sint-Godelieveabdij en haar tuinen nog ruimer openstellen voor het publiek.

Volg onze fotograaf op Instagram en Facebook

Meest gelezen