A2012

Apple krijgt klappen op de beurs: wat is er aan de hand met het bedrijf dat deze zomer nog 1.000 miljard waard was?

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple startte het nieuwe jaar met rode cijfers. Gisteren verloor het bedrijf maar liefst 10% van zijn waarde. Wat is er aan de hand met Apple? Het bedrijf wijst als oorzaak naar de Amerikaanse handelsoorlog met China. Maar analisten zien andere oorzaken.

Gisteren was wellicht een dag die Apple-CEO Tim Cook liever snel zal vergeten. "Voor het eerst in zowat 15 jaar moest het bedrijf toegeven dat zijn omzet minder hoog zal liggen dan verwacht", vertelt KBC-econoom Tom Simonts. Die mededeling had onmiddellijke gevolgen voor de beurskoers van het bedrijf. Het aandeel was op het einde van de dag 10% minder waard.  

1.000 miljard

Het zag er enkele maanden geleden nochtans bijzonder rooskleurig uit. Op 2 augustus werd Apple het eerste privébedrijf ooit dat een beurswaarde van 1.000 miljard dollar bereikte. Enkel het Chinese staatsbedrijf PetroChina was bij zijn beursintroductie in 2007 al even voorbij die drempel geraakt, om snel daarna weer aan waarde te verliezen. Ondertussen is de beurswaarde van Apple gezakt tot zo'n 750 miljard dollar.

Mensen gebruiken hun toestel langer. Vroeger was dat 2 jaar, nu al bijna 3 jaar.
Frederik De Bosschere, technologiestrateeg bij In The Pocket

Hoe komt het nu dat Apple zijn omzetverwachtingen moet bijstellen? "Apple ervaart het effect dat andere smartphoneproducenten al eerder hebben ondervonden. Mensen gebruiken hun toestel langer", vertelt technologiestrateeg Frederik De Bosschere. "Tot enkele jaren geleden gebruikten we een toestel gemiddeld zo'n 2 jaar. Nu is dat bijna 3 jaar. Gevolg: mensen kopen minder snel een nieuw toestel."

"Apple kon dat compenseren met duurdere toestellen. De nieuwste iPhones, de X en de XS, kostten zo'n 200 dollar meer dan het toestel daarvoor. Als je minder toestellen verkoopt, maar duurder, dan heb je nog steeds evenveel inkomsten."

"Smartphones zullen nog weinig veranderen"

Apple was ook de enige smartphoneproducent die cijfers vrijgaf over hoeveel stuks ze hadden verkocht. Maar het bedrijf is daar recent mee gestopt. "Ze beseffen dat de cijfers niet beter gaan worden", analyseert De Bosschere. "Dat is trouwens ook het geval voor de iPad. Ook daarvan is de verkoop sterk gedaald. Wie zo'n toestel heeft, gaat dat simpelweg niet snel vervangen."

"Apple is ook zijn voorsprong als grote innovater en productontwikkelaar aan het verliezen. Andere producenten hebben de voorbije jaren een sterke inhaalrace gedaan" vult marketingonderneemster Carole Lamarque aan.

"Alle smartphones zien er daardoor ook bijna hetzelfde uit. De voorbije 10 jaar is er bijzonder veel veranderd maar dat stopt nu. Je kan misschien nog een betere camera installeren maar in essentie zullen er nog weinig grote innovaties gebeuren" besluit De Bosschere.

"Apple heeft zichzelf in de voet geschoten"

Apple moet dus voor het eerst in zowat 15 jaar zijn omzetverwachtingen aanpassen. "Apple wijst als oorzaak naar de handelsoorlog met China", vertelt Simons. "Maar dat kan niet de enige reden zijn. De economische groei in China is 6,3%. Nike, ook een Amerikaans bedrijf, kondigde vorige week aan dat ze, ondanks de handelsoorlog, net meer winst in China gaan maken dan verwacht."  

Nike kondigde aan dat meer winst in China maakt dan verwacht. De handelsoorlog kan dus geen reden zijn.

KBC-econoom Tom Simonts

"Maar Apple heeft zich de voorbije maanden ook in de voet geschoten", verklaart De Bosschere. "En dat is eigenlijk goed nieuws voor de consument. Zo heeft het zijn batterijen goedkoper gemaakt. Veel mensen kopen daardoor een nieuwe batterij in plaats van een nieuw toestel. Bovendien werken de recentste updates van het besturingssysteem ook goed op oudere toestellen. Wanneer je vroeger een oud toestel had, dan vertraagde een nieuwe update de werking van het toestel. Dat is nu niet meer het geval. Integendeel, een nieuwe update op een oud toestel zorgt er soms voor dat het toestel beter gaat werken."

Wat brengt de toekomst voor Apple?

Pakken er donkere wolken samen boven het Amerikaanse technolgiebedrijf of ziet de toekomst er net beter uit? "We verwachten veel in het jaar 2020", besluit De Bosschere. "Dat jaar zou de lancering van de AR-brillen (augmented reality of brillen gestuurd via computer) worden. En Apple is qua ontwikkeling de koploper." "Logisch", vult onderneemster Carole Lamargue aan. "Apple wil de te benijden speler blijven. Dat is de positie waaruit zij hun sterke groei hebben waargemaakt."   

Apple is nog steeds in topconditie qua financiële gezondheid.

KBC-econoom Tom Simonts

"Laat ons ook niet vergeten dat Apple nog steeds in topconditie verkeert qua financiële gezondheid", besluit Tom Simonts. "Het bedrijf heeft 130 miljard dollar cash. Dat is veel meer dan het eigenlijk nodig heeft. Het zou me zelfs niet verbazen dat Apple-CEO Tim Cook de koers bewust wat heeft laten dalen om druk te kunnen zetten op president Trump. Maar binnen 2,5 weken maakt het bedrijf zijn volledige jaarcijfers bekend. Dan zullen we weten of er echt een probleem is."

bekijk hieronder de reportage van "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen