"Ongelooflijk toch, dat men ook nu nog "Y.M.C.A." wil blijven horen!"

Er was 40 jaar geleden geen ontsnappen aan, toen het nummer ook in Vlaanderen op de eerste plaats van de hitparade terechtkwam, en ook nu nog gaat men ongegeneerd uit de bol wanneer "Y.M.C.A." van Village People uit de luidsprekers galmt. Met dank aan cowboy Randy Jones, bouwvakker David Hodo, biker boy Glenn Hughes, Indiaan Filipe Rose, soldaat Alex Briley en agent Victor Willis, die zelfs met deze wereldhit het saaiste publiek in beweging kunnen brengen, inclusief natuurlijk de juiste armbewegingen. 

"Y.M.C.A." verwees naar de jongerenorganisatie "Young Men’s Christian Organisation", waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen sporten. Ook al zagen velen in het nummer een verwijzing naar een ontmoetingsplaats voor homoseksuelen.

Victor Willis: "In heb de tekst geschreven met stadsjongeren in het achterhoofd die zich kunnen uitleven bij de Y.M.C.A. Ik heb de woorden gekozen die op verschillende manieren kunnen geïnterpreteerd worden, en dus niet specifiek op homo’s gericht zijn. Het is veel breder dan dat. Het gaat mij om een universele boodschap, ook al vind ik het niet erg dat homo’s denken dat het wél over hen gaat." (Gawker, januari 2014)

David Hodo: "Toen ik "Y.M.C.A." voor het eerst hoorde, wist ik dat het een hit zou worden. Wij benaderden popmuziek als een commercieel fenomeen en met dit lied leverden we eigenlijk een reclameboodschap af. Ook al wilde "The Young Men’s Christian Association" ons vervolgen, maar zij bleken helemaal geen patent te hebben op de letters 'YMCA'. En vervolgens schreven we geschiedenis. En maakten we van "Y.M.C.A." een internationaal volkslied. Er zijn weinig plaatsen op deze aardbol waar men het nummer niet kan meezingen en meedansen." (Loverboy Magazine, april 2016)

Felipe Rose: "De bedoeling was om samen plezier te maken, om te zien hoever deze ervaring ons zou brengen. Ik had niet verwacht dat we het langer dan een jaar zouden volhouden. Maar het draaide helemaal anders uit. En het was zeker nooit onze bedoeling ons als exclusief homoseksuele boyband te presenteren. Mochten we dat gedaan hebben, dan zouden we zeker niet zo lang succesvol geweest zijn." (Out In Perth, mei 2017)

Randy Jones: "De groep was een mix van culturen, rassen, levensstijlen, seksualiteitsbelevingen, seksuele voorkeuren. Het was een dorp op zijn eigen. Een mengsel van alles en nog wat. En om duidelijk te zijn, niet iedereen in de groep was homoseksueel." (Louder Than War, augustus 2017)

Glenn Hughes: "Kinderen hebben in hun fantasie helden nodig. Helden die gebaseerd zijn op het dagelijkse leven. En dat vinden ze bij ons. Al die seksuele verwijzingen, daar houden zij zich niet mee bezig. Zij zien onze act misschien nog wel het puurst: 6 kerels in een verkleedpak, met een frontzanger die geassisteerd wordt door achtergrondzangers. Die allemaal perfect vervangbaar zijn. Grappig, dat wel, maar we zijn vooral erg herkenbaar voor hen." (NME, februari 1979)

Alex Briley: "Het is hartverwarmend te zien hoe jonge mensen ook nu nog het nummer een warm hart toedragen. Twintigers bijvoorbeeld, die toen de plaat een wereldhit was nog niet eens geboren waren. Hoe men ook in het leven staat of welke leeftijd men ook heeft, men blijft van disco houden. Discomuziek blijft dan ook nu nog erg toegankelijk voor iedereen." (Beat, maart 2015)

Randy Jones: "Iedereen wil "Y.M.C.A." horen en blijven horen. Daarom blijft men het nummer ook maar spelen. Dat is een onbeschrijflijk gevoel. Op YouTube alleen al is de video miljoenen keren bekeken. Dan te bedenken dat ik voor zoveel ogen en oren het privilegie gehad heb om op te treden. Op mijn leeftijd nu, zovele jaren later, kan ik daar alleen maar dankbaar voor zijn." (Louder Than War)

Alex Briley: "Als we nu "Y.M.C.A." tijdens optredens spelen, dan is dat toch wel het nummer dat de meeste respons krijgt. Ik denk dat het velen ook doet herinneren aan de mooie tijd die ze vroeger hadden en nu achter zich gelaten hebben. Het publiek laat zich steeds weer helemaal gaan op die muziek." (Beat)

Acht weken lang hield "Y.M.C.A." het begin 1979 uit op de eerste plaats in de Ultratop, om uiteindelijk hier tot een van de 10 best verkochte singles van dat jaar uit te groeien:

Meest gelezen