Ook in Kortessem protest rond mega-kippenstal

Na Borgloon is er nu ook in Kortessem een aanvraag ingediend voor een mega-kippenstal. En daar zijn heel wat buurtbewoners niet blij mee. Donderdagavond vond een infovergadering plaats waar de uitbreiding werd toegelicht, en er waren heel wat bewoners aanwezig.

Michaël Roebben runt samen met zijn twee zonen een kippenbedrijf in Kortessem. Het bedrijf is blijft volgens hem niet rendabel als hij het niet uitbreidt. Daarom heeft hij een aanvraag ingediend voor een stal van 180.000 kippen

Stank onhoudbaar

De aanvraag stuit op protest van een aantal mensen, waaronder buurtbewoner Willy Neven. "Enkele jaren geleden zijn er al stallen bijgekomen", zegt Neven. "We hebben daar al iedere dag last van. De stank is onhoudbaar in de zomer."

Fijn stof

Ook voormalig senator Jeanine Leduc is niet te vinden voor een mega-stal in Kortessem. "De stank is erg, maar het fijn stof is erger. Kippenkwekerijen produceren vooral enorm veel fijn stof."

Geen extra hinder

Volgens eigenaar Roebben zou de uitbreiding niet voor extra overlast zorgen. Hij breidde zijn bedrijf al eens uit, en volgens hem zorgde dat toen ook niet voor overlast. "De buren zijn misschien een beetje ongerust, maar we hebben in 2012 nog een verdubbeling gedaan en toen zijn daar geen noemenswaardige klachten gekomen", zegt Roebben. "En wij veronderstellen dat deze uitbreiding ook niet méér hinder zou veroorzaken voor de buurt, dan dat tot nu toe het geval is."
 

 

 

Meest gelezen