Videospeler inladen...

Overvloedige sneeuw in Oostenrijk, uitzonderlijke sneeuw langs Italiaanse kust 

Oostenrijk kreunt onder zware sneeuwval.  Op heel wat plaatsen dreigt bovendien lawinegevaar. De voorbije dagen viel er in de valleien tot een halve meter. Niet alleen in Oostenrijk sneeuwt het hevig, ook in Italië is veel sneeuw gevallen.  Zelfs langs de kusten in het zuiden.  En dat is echt wel uitzonderlijk.

In Oostenrijk zijn steeds meer dorpen geïsoleerd van de buitenwereld door de uitzonderlijke sneeuwval.  Bovendien staat er een harde wind, waardoor op sommige plaatsen "sneeuwduinen" ontstaan.  In Boven-Stiermarken, dat is een regio in het oosten van Oostenrijk, helpt het leger.   De militairen vliegen  boven het gebied om te zien waar de nood het hoogst is.  Er wordt voor komend weekend nog meer sneeuw verwacht, op sommige plaatsen tot één meter.

Volgens de Oostenrijkse openbare omroep ORF is een vallei waarin 580 mensen leven helemaal van de buitenwereld afgesneden.  Zelfs de hulpdiensten  raken niet door de massa sneeuw.  In sommige gebieden worden toegangswegen afgesloten.  Ze blijven tot maandag dicht.  Bewoners kregen enkele uren de tijd om voedsel in te slaan.

Kunstmatige lawines

Het lawinegevaar is groot en komend weekend wordt het nog riskanter.  Om oncontroleerbare spontane lawines voor te zijn wordt soms geprobeerd om vanuit helikopters preventief kunstmatige lawines te veroorzaken.

Sneeuw in het pitoreske Matera, in het zuiden van Italië

Ook in Italië valt er veel sneeuw.  Ook op plaatsen waar ze al tientallen jaren geen sneeuw hebben gezien.  Aan de zuiderse stranden van Apulië bijvoorbeeld:

sneeuw aan de kust van Apulië, in het zuiden van Italië, is bijzonder uitzonderlijk

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen