Paraglider wordt verrast door plotse stofhoos

“Ik wil nooit meer vliegen!” Voor de vrouw die samen met haar echtgenoot een tochtje met een paraglider wilde maken in Manilla, Australië, was het duidelijk, nadat haar man verrast werd door een stofhoos, een kleine wervelwind die plots boven sterk verhitte zandvlaktes kan opduiken, waarbij dan een draaiende zuil van stof of zand te zien is. Op beelden van de vrouw zelf is te zien hoe de man enkele seconden lang in de lucht geslingerd wordt. Maar er uiteindelijk met de schrik vanaf komt.

De piloot mocht alvast van geluk spreken, dat hij niet tegen de grond gesmakt werd of tegen een van de bomen terechtkwam. Vlieginstructeur Godfrey Wennes van de plaatselijke Manilla Paraglyding-club op diverse nieuwswebsites: "De piloot heeft vrij snel terug de controle over zijn paraglider kunnen krijgen. Uiteindelijk bleken hij en zijn glider er zonder kleerscheuren vanaf gekomen te zijn. Hij heeft daarna zonder problemen nog verschillende uren lang rondgezweefd."

"Piloten kennen de risico’s van dergelijke stofhozen en hen wordt dan ook aangeraden om ze te ontwijken", aldus Wennes nog.

Dat moge alvast blijken uit volgende beelden:

Meest gelezen