Primeur in Sint-Truiden: eerste schepen van Eenzaamheid ooit

In de Limburgse stad Sint-Truiden wordt Pascy Monette (Open VLD) schepen van Eenzaamheid. Dat is uniek in ons land. Met de functie moeten eenzame bewoners sneller opgemerkt en geholpen worden.

Het is de eerste keer ooit dat er zo'n schepen komt en blijkbaar is het hoog tijd. "Verdoken eenzaamheid, daar wil je het cijfer niet van kennen", beweert schepen Pascy Monette. "We hebben onderzoek gedaan en daar kwam naar boven dat toch wel heel veel ouderen zich eenzaam voelen. Maar we komen dat evenzeer tegen bij jongeren."

Iedereen kan helpen

Monette wil eenzaamheid snel opsporen en verhelpen. "We proberen met dit signaal een warm gevoel te geven aan de Truienaar", zegt de schepen. "Er is geen sleutel of fiche om dit aan te pakken, maar ik denk dat iedereen kan helpen. Dat kan de kapster zijn, de bakker, de eigenaar van de frituur of de buurtwinkel."

Meldpunt

"We gaan starten met een oproep naar wijken en buurten om mensen te mobiliseren", voegt Monette toe. Concreet komt er onder andere een meldpunt waar eenzaamheid gesignaleerd kan worden. 

Meest gelezen