Videospeler inladen...

Reynders wil "maximale internationale druk" op Congo: "Keuze van kiezers respecteren"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil dat de internationale gemeenschap "maximale druk" uitoefent op de Congolese autoriteiten om ervoor te zorgen dat de keuze van de kiezers gerespecteerd wordt. Afgelopen zondag waren er verkiezingen in Congo, maar de Congolese kiescommissie lijkt te talmen om de uitslag daarvan bekend te maken. 

"Wat ook het resultaat is, het moet gepubliceerd worden. Wat ook de naam van de nieuwe president is, die moet meegedeeld worden, zelfs al gaat het in de richting van een andere kandidaat dan die van de machthebbers", zegt Reynders. Later vandaag buigt de VN-Veiligheidsraad zich over de kwestie. 

De intimidatie en het lastigvallen van journalisten, oppositiekandidaten en verdedigers van de mensenrechten gaan voort

Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten (VN)

De Verenigde Staten hebben de Congolese autoriteiten ook opgeroepen  om de keuze van de Congolese kiezers te "respecteren" en "exacte" resultaten te publiceren. Washington vraagt ook om het mobiel internet te herstellen, dat sinds maandag onderbroken is. Eenzelfde geluid klinkt bij de Europese Unie.

Volgens het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties dreigt de onderdrukking van dissidente stemmen door het Congolese regime zich trouwens tegen dat regime te keren als de resultaten van de presidentsverkiezingen worden bekendgemaakt. "De intimidatie en het lastigvallen van journalisten, oppositiekandidaten en verdedigers van de mensenrechten gaan voort", zegt woordvoerder Ravina Shamdasani. "En tijdens deze zeer gevoelige en gespannen periode vrezen we dat de inspanningen om de dissidentie het zwijgen op te leggen een aanzienlijk omgekeerd effect zouden kunnen hebben als de resultaten worden bekendgemaakt."

Wij betreuren, hekelen en veroordelen de partijdige, onverantwoordelijke en anarchistische houding van de bisschoppenconferentie

Woordvoerder Congolese regeringscoalitie

Gisteren hadden de Congolese bisschoppen een eerste rapport voorgesteld met de bevindingen van hun 40.000 waarnemers bij de verkiezingen. De Kerk concludeert dat één presidentskandidaat de verkiezingen duidelijk gewonnen heeft, maar spreekt zich niet uit over wie dat is. Dat komt volgens haar de kiescommissie toe.

"Het  Front Commun pour le Congo (regeringscoalitie, nvdr.) betreurt, hekelt en veroordeelt duidelijk de partijdige, onverantwoordelijke en anarchistische houding van de bisschoppenconferentie", zegt woordvoerder Barnabé Kikaya Bin Karubi. Die viseert de woordvoerder van de bisschoppenconferentie. "Zijn uitspraken van donderdag vormen een ernstige schending van zowel de grondwet, de kieswet als het charter voor een goed verloop van de verkiezingen, die de betrokken partijen allemaal opleggen geen resultaten aan te kondigen". 

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen