Royals op zondag: Rania verdedigt haar garderobe en waarom een Thaise kroning 2,5 jaar op zich laat wachten 

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Jordaanse koningin Rania verdedigt haar kledinguitgaven, omdat ze vindt dat de kritiek op haar garderobe de aandacht afleidt van het werk dat ze doet. In Thailand hebben ze al sinds 2016 een nieuwe koning, maar pas in mei van dit jaar volgt de kroning. Waarom duurt dat zo lang? Voorts: "Banzai" voor de Japanse keizer die zijn laatste nieuwjaarswensen uitspreekt, de Noorse prinses Märtha Louise wil dat we minder hard zijn voor onszelf en de Zweedse prinses Sofia over al het/haar werk dat niet zichtbaar is.

Rania wil "verkeerd uitgavenbeeld" bijstellen

De Jordaanse koningin Rania heeft het nieuwe jaar ingezet met een ongebruikelijke post op sociale media waarin ze haar garderobe verdedigt.  Elk jaar publiceren blogs rond de jaarwisseling een schatting van de kostprijs van de koninklijke outfits en accessoires. Zo berekende de site Ufo (Unidentified Fashion Objects) No More dit jaar dat de hertogin van Sussex Meghan Markle het meeste spendeert (zeker 479.000 euro), met op de tweede plaats de Deense kroonprinses Mary (rond de 102.000 euro).

De overgrote meerderheid wordt uitgeleend door modehuizen, aangeboden als geschenk of met een korting gekocht

Zulke berekeningen zijn Rania een doorn in het oog en daarom is ze dit jaar ook niet terug te vinden op Ufo No More. "De voorbije jaren is veel gesproken over de uitgaven van de koningin aan kleding, wat leidde tot een debat. Helaas is dit soms ten koste van veel wat hare majesteit doet op het werkfront", luidt het bij het hof. De schattingen zouden vaak ook misleidend zijn, omdat ze gebeuren op basis van de verkoopprijs van de kleding. "De overgrote meerderheid wordt echter uitgeleend door modehuizen, aangeboden als geschenk of met een korting gekocht."  

Met de Facebookpost hoopt de koningin het "verkeerde beeld om een valse publieke opinie op te bouwen" bij te stellen. "De focus op kleding en het uitgavenpatroon van echtgenotes van wereldleiders en het beschuldigen van verspilling is niet nieuw en is in het verleden gebruikt als politiek instrument. Vandaag zien we dit in Jordanië gebeuren om de koningin af te schilderen als iemand die veraf staat van de realiteit", stelt het Jordaanse koningshuis.

Rania krijgt dikwijls het verwijt enkel met glitter and glamour bezig te zijn, als voorbeeld worden haar talrijke glamoureuze foto's op haar sociale mediakanalen aangehaald. De koningin stelt dat kritiek en commentaar inderdaad bij haar openbare functie horen, maar deze keer is het blijkbaar een brug te ver. De 48-jarige Rania voelt zich "bespot".

Koningin Rania en koning Abdullah II met hun gezin.

Na 2,5 jaar komt de Thaise kroning

De koning van Thailand, de 66-jarige Maha Vajiralongkorn of Rama X genoemd, wordt in mei gekroond. Dat zal gebeuren met een reeks van ceremonies tussen 4 en 6 mei. Vajiralongkorn volgde in 2016 zijn vader Bhumibol op, nadat die in oktober was gestorven. Hij aanvaardde het koningschap maar de kroning werd - naar Thaise traditie - uitgesteld tot na de rouwperiode.

De voorbereidingen voor de uitvaart van Bhumibol alleen al duurden een jaar. De voormalige koning had in zijn land de status van een halfgod. Maandenlang werd naarstig gebouwd aan een tijdelijk crematorium, lees: een tempel met een enorme brandstapel van 50 meter hoog op een plein in de buurt van het paleis in Bangkok.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bovendien moet voor de kroning vanuit religieus oogpunt een gunstig moment gekozen worden, waarbij de hemellichamen in de juiste constellatie staan en alle gelukscijfers kloppen. Ook de sinds 2014 regerende junta en de koning moeten het met de data eens zijn. De kroning van Vajiralongkorn volgt enkele maanden na de parlementsverkiezingen in Thailand, die zijn gepland op 24 februari.  

Bhumibol zelf werd op 5 mei 1950 gekroond (zie foto hieronder). Mogelijk heeft zijn zoon daarom als eerbetoon begin mei gekozen voor zijn eedaflegging. Bhumibol werd eigenlijk vier jaar eerder al koning, in juni 1946 na de plotse dood van zijn oudere broer Ananda Mahidol. Bhumibol was toen slechts 18 jaar oud en keerde eerst terug naar Zwitserland om er zijn studies politiek en rechten af te ronden. 

De kroning van Bhumibol. Hij was bij zijn dood de langst regerende vorst ter wereld.

Weetje: één week voor zijn kroning stapte Bhumibol ook in het huwelijksbootje met Mom Rajawongse Sirikit, zijn enige echtgenote die intussen 86 jaar is. Het liefdespad van Vajiralongkorn verliep tot nu toe lichtjes anders: hij heeft zeven kinderen, is drie keer gescheiden en geniet de reputatie van een excentrieke playboy.

Recordaantal mensen voor Akihito

Woensdag heeft de Japanse keizer Akihito voor een recordaantal van bijna 155.000 mensen zijn laatste nieuwjaarsgroeten uitgesproken. Dat gebeurde zoals altijd vanop het balkon van het keizerlijk paleis in Tokio in het bijzijn van zijn familie. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om hun keizer te zien (en afscheid te nemen), verscheen Akihito in de loop van de dag zes keer op het balkon.

Hij zwaaide zijn volk toe vanachter kogelvrij glas. "Ik ben blij met jullie te vieren onder een blauwe hemel. Ik hoop dat dit een goed jaar wordt voor zoveel mogelijk mensen. Aan het begin van het jaar bid ik voor vrede en geluk", sprak hij. In het publiek vielen er tranen en werd er zowel "hartelijke dank" als "banzai" (lang leve, red.) geroepen. De 85-jarige Akihito doet op 30 april afstand van de troon ten voordele van zijn zoon kroonprins Naruhito.  (lees verder onder de foto's)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Goede voornemens van Märtha Louise

De Noorse prinses Märtha Louise, dochter van koning Harald, heeft enkele bijzondere voornemens voor het nieuwe jaar. Nee, geen kilo's kwijtraken of gaan trainen in de fitness, benadrukt ze op haar Instagram-account. Deze keer wil de prinses zich uitsluitend laten leiden door geluk en liefde, en bant ze negatieve mensen uit haar leven.

"Wees niet hard voor jezelf. Wees lief en vriendelijk voor jezelf en anderen, en begin met het scheppen van de wereld die je graag om je heen zou zien", klinkt het. Haar woorden kunnen alvast op 12.800 likes rekenen, waaronder eentje van haar schoonzus, kroonprinses Mette-Marit. 

Sofia over het werk achter de schermen

Elk jaar toont de Zweedse nationale zender SVT de documentaire "Een jaar met de koninklijke familie" waarin journalisten de kans krijgen prinsen en prinsessen te volgen en te interviewen. Dit jaar gunde prinses Sofia, echtgenote van prins Carl Philip, een blik achter de schermen. Zij heeft een kantoorruimte in het paleis van Stockholm met bureau en sofa waar ze gasten voor onder meer de prinselijke stichting en haar organisatie Project Playground ontvangt. "We werken niet van 9 tot 17 uur. We doen veel meer dan sommige mensen denken en vooral werk dat niet zichtbaar is, zoals bedankkaartjes schrijven, interviews en fotosessies organiseren, toespraken voorbereiden, strategieën bedenken en veel vergaderen."  

Glamour? Vaak gaan we weg via de achterdeur en passeren we de vuilnisbakken

Sofia vertelt ook hoe ze zich heeft moeten aanpassen aan het hof. Ze leidde voor haar huwelijk met prins Carl Philip in 2015 een heel ander leven. Sofia was model (een keer topless met een slang rond haar hals) en deed mee aan de tv-realityreeks "Paradise hotel" (waar singles in een luxe-resort bleven) voor ze boekhouden gingen studeren in New York. Via gemeenschappelijke vrienden leerde ze de prins kennen. De juiste balans vinden is niet altijd makkelijk geweest. Ze mist vooral op stap gaan met vrienden zonder herkend te worden. "Maar in mijn huidige rol heb ik mogelijkheden waarvan ik enkel maar kon dromen in mijn vorige leven. Ik probeer het positief te benaderen."

Wie dacht dat in koninklijke kringen de rode loper overal wordt uitgerold, is eraan voor de moeite. De camera's volgden Sofia toen ze een prijs moest overhandigen op een galashow. Ze verliet de zaal via de achterdeur. "Mensen denken altijd dat we de mooie ingang nemen, maar vaak gaan we weg via de achterdeur en passeren we de vuilnisbakken", grapt de prinses.

2018 MICHAEL CAMPANELLA

Meest gelezen