Royaltywatcher Flip Feyten: "Gissen naar reden voor verkoop waardevolle kunstwerken door Oranjes"

Bij de veilinghuizen van Sotheby's in Londen en New York wordt op 30 januari een deel van de kunstcollectie van de Nederlandse koninklijke familie verkocht. "Het gaat om dertien tekeningen van oude meesters en twaalf kavels met Chinees porselein, zilverwerk en serviesgoed. Het is niet geweten waarom de Oranjes de kunstwerken verkopen", zegt Flip Feyten in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het veilinghuis Sotheby's heeft aangekondigd dat er eind januari in Londen en New York een aantal kunstvoorwerpen uit de collectie van de Nederlandse koninklijke familie wordt geveild.

"Het gaat om dertien tekeningen van oude meesters en twaalf kavels met Chinees porselein, zilverwerk en serviesgoed. De geschatte opbrengst is ongeveer 3,5 miljoen euro. Het topstuk van de veiling alleen al zou dat bedrag kunnen opbrengen", zegt Flip Feyten in "De wereld vandaag".

Het topstuk van de veiling is een houtskooltekening van Peter Paul Rubens. "Dat is een voorstudie van een gespierde jonge man, een voorstudie voor het altaarstuk in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen", weet Feyten.

Het is gissen naar het waarom van de veiling, de Nederlandse koninklijke familie is niet armlastig

Het is niet geweten waarom de Oranjes de kunstwerken verkopen. "De Nederlandse koninklijke familie is geen armlastige familie en ze zijn bijzonder karig met informatie. De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst laat alleen weten dat de kunstwerken uit een collectie van een Nederlandse prinses komt. Dat staat ook in de veilingcatalogus van Sotheby’s", weet Filip Feyten.

"Ze zeggen er ook bij dat de werken uit de nalatenschap van koningin Juliana komen. Die had vier legale dochters. Er is ergens genoteerd dat die tekening in het jaar 2000 eigendom is geweest van de voormalige koningin Beatrix. Die is vandaag ook prinses", klinkt het.

Maar de tekening van Rubens hing tot voor kort in het appartement in New York van prinses Christina, de jongste dochter van koningin Juliana die geboren is in 1947. "We weten dat die ziek is. Zij lijdt aan botkanker. Ik kan alleen maar speculeren. Moeten er hoge ziekenhuisrekeningen betaald worden of is het iets anders? We weten het niet", aldus Feyten.

Meest gelezen