Videospeler inladen...

Storm boven Thailand minder verwoestend dan gevreesd 

De doortocht van de  tropische storm Pabuk boven Thailand zal wellicht minder ellende veroorzaken dan gisteren nog werd gevreesd. Er is uiteraard aanzienlijke schade en de tropische storm is nog niet voorbij, maar meteorologen denken dat het al bij al zal meevallen.  Er wordt wel nog gewaarschuwd voor vloedgolven.

Pabuk trekt nu naar het noordwesten van Thailand, in de richting van de provincie Surat Thani.  Daar ligt onder meer het vakantie-eiland Koh Samui.  Morgen zal de storm ook populaire toeristische bestemmingen als Phuket en Krabi treffen.

Volgens de Civiele Bescherming is er bij de toeristen totaal geen paniek.  En dat is goed, want "als er iets gebeurt, zijn we zeer goed voorbereid", zegt het hoofd van de dienst. Het Rode Kruis laat weten dat er medische hulp en hulpgoederen ter beschikking zijn, maar voorlopig zijn geen grote hulpoperaties nodig.

Toeristen

Er verblijven op dit moment ook tientallen Belgische toeristen in Thailand. Aan de 105 toeristen die via Touroperator TUI een reis boekten in de getroffen regio, werd gevraagd om strikt de regels van de lokale autoriteiten te volgen.  

De Vlaamse Elke Sommerijns die op vakantie is op het eiland Ko Samui vertelde in "De ochtend" dat er op dit moment veel onduidelijkheid is. "Niemand weet hoe zwaar de storm zal toeslaan en niemand vertelt ons wat we moeten doen. We hebben ondertussen een hogere kamer gekregen, verder van de kust." 

Wind en regen

De storm zal dus vooral het vasteland treffen. De Vlaming Guido Albergs woont vlak bij Nakhon, waar de storm aan land is gegaan. Samen met zijn Thaise schoonfamilie schuilt hij in zijn huis. "Er is veel wind en regen, sommige plekken zijn al overstroomd en bomen zijn uitgerukt. Iedereen blijft gewoon thuis, wachten op wat er komt. Niemand komt buiten, want dat is te gevaarlijk. Heel wat gezinnen zitten ook zonder stroom, wij ook."

Bekijk hier de beelden van het begin van de storm

Videospeler inladen...

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen